Od blizu 18.10.2021 10:22

Letošnji frankfurtski knjižni sejem korak k normalnosti

pripravila Tatjana Zemljič

Frankfurt, 18. oktobra - V Frankfurtu bo od 20. do 24. oktobra potekal 73. mednarodni knjižni sejem. Po lanski virtualni izdaji organizatorji letošnjega, ki bo ponovno potekal v živo, a zaradi covida-19 z določenimi omejitvami in prilagoditvami, vidijo kot korak k normalnosti. Geslo letošnjega sejma je Re:Connect.

Nemčija. Knjižni sejem. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija.
Knjižni sejem.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Letošnji sejem bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa precej manjši, kot je bil pred pandemijo, ter hibriden. Po besedah direktorja Jürgena Bossa bo preplet živega in digitalnega dogajanja. Že pred uradnim odprtjem sejma je med 11. in 15. oktobrom strokovni program potekal na spletu.

Prodaja knjig dobra, a branža potrebuje tudi dogodke v živo

Po besedah direktorja sejma je bila v času pandemije prodaja knjig dobra. O tem pričajo tudi podatki, ki jih je Združenje nemških knjigotržcev objavilo v publikaciji Knjiga in knjižni trg v številkah. Kot navajajo, se je v letu 2020 prodaja leposlovja v primerjavi z letom 2019 povečala za štiri odstotke. Ob tem se je število novih izdaj zmanjšalo za 1,7 odstotka. Prodaja knjig v knjigarnah se je sicer zmanjšala, a se je v istem obdobju močno, za 20,9 odstotka, povečala prodaja knjig po spletu.

Ob ugodnih podatkih glede prodaje knjig Boss dodaja: "Vendar pa knjižna branža potrebuje tudi fizična srečanja, izmenjavo in komunikacijo." Zato je moto letošnjega sejma Re:connect - Dobrodošli nazaj v Frankfurtu. Vendar, kot opozarja Boss, letošnja izdaja še vedno ne bo v običajnem obsegu: "Nismo v letu 2019."

Na letošnjem sejmu bo sodelovalo 1700 razstavljavcev iz 74 držav, medtem ko je v zadnjem letu pred pandemijo na sejmu sodelovalo skoraj 7500 razstavljavcev iz 120 držav. Število obiskovalcev je omejeno na 25.000 na dan. Za primerjavo - leta 2019 so na sejmu našteli skupaj več kot 300.000 obiskovalcev.

Sejem bo mogoče obiskati le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Vstopnice je potrebno rezervirati po spletu, da se zagotovi sledenje stikom, poleg tega je možen le nakup dnevne vstopnice. Obrazne maske bodo obvezne, razen na dogodkih s sedišči. Uradno odprtje sejma bo v torek zvečer. Od srede bo sejem odprt za stroko, nekoliko prej kot običajno, že od petka popoldne, pa za širšo javnost.

V Frankfurt naj bi prišlo približno 300 avtorjev, kar je sicer manj kot v preteklosti, a več kot v pandemičnem letu 2020. Vračajo se tudi dogodki v mestu. Samo pod krovno znamko Bookfest se jih bo zvrstilo 57 na približno 20 prizoriščih, piše dpa. Tako kot nabor razstavljavcev bo tudi nabor avtorjev letos manj mednaroden. Večina jih bo Nemčije, nekaj tudi iz drugih evropskih držav. Nacionalnih stojnic bo 40.

Javni dogodki bodo večinoma potekali na odru v festivalni dvorani. V živo jih bo lahko obiskalo 450 ljudi, spremljati jih bo mogoče tudi po neposrednem prenosu na spletu.

Častna gostja letošnjega sejma Kanada

Častna gostja letošnjega sejma je Kanada. Kot častna gostja je bila načrtovana že za lansko izdajo, a je nato zaradi pandemije prišlo do prestavitve njenega nastopa v Frankfurtu. Po pisanju dpa se bo predstavila kot država s številnimi identitetami. Za svoj nastop na sejmu so izbrali geslo Singularna mnogoterost.

Raznolikost se v Kanadi začne že pri jeziku: 60 odstotkov Kanadčanov govori angleško, 22 odstotkov jih kot svoj materni jezik govori francosko, ob tem obstaja še 70 jezikov avtohtonih prebivalcev in priseljencev.

Kot pravi verjetno najbolj znana kanadska avtorica Margaret Atwood, je v zadnjih dveh ali treh desetletjih veliko ljudi našlo svoj literarni glas, ki ga prej niso imeli. Avtorica svetovne uspešnice Deklina zgodba, ki je doživela tudi ekranizacijo, se bo na otvoritveni slovesnosti sejma 19. oktobra po videu oglasila iz Kanade.

Ob gostovanju Kanade je bilo v nemščino prevedenih več 300 kanadskih naslovov, pri čemer so mnogi izšli že lani. Kot piše dpa, ima v delih kanadskih avtorjev pomembno vlogo narava. Kanada je po površini druga največja država na svetu, a je izjemno redko poseljena; po statističnih podatkih ima štiri prebivalce na kvadratni kilometer.

V Frankfurtu se bo predstavila v fizičnem paviljonu, hkrati so zasnovali virtualno različico paviljona. Od 60 kanadskih avtorjev, ki državo predstavljajo v Frankfurtu, jih bo na sejem pripotovalo le devet. Večina kanadskih založnikov se bo predstavila na dveh skupnih stojnicah: ena bo namenjena literaturi v francoskem jeziku, druga pa literaturi v angleškem jeziku.

Slovenija na frankfurtskem sejmu

Slovenija bo častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2023. Na letošnjem sejmu bo Javna agencija za knjigo (Jak) tam s slovensko nacionalno stojnico in tremi dogodki. V torek bo na prizorišču Haus am Dom pod naslovom Globina neba koncert Anje Zag Golob in Draga Ivanuše. Pod naslovom Moj sosed na oblaku bo v sredo v klubu Yok Yok pesniški večer z Miljano Cunta in Anjo Zag Golob, ki ga pripravljajo v sodelovanju z revijo manuskripte. V četrtek pa bo v okviru evropskega projekta Vsaka zgodba šteje na sejmišču v organizaciji Jaka potekalo strokovno srečanje založnikov otroške in mladinske literature.

Na sejmu letos sodeluje tudi sedem slovenskih založnikov: Cankarjeva založba in Mladinska knjiga, Založba Pivec, Goga, Miš, KUD Sodobnost International, Malinc ter Beletrina, piše na spletni strani Jaka.