Slovenija 15.10.2021 9:15

Donizettijeva Hči polka v izvedbi mariborske Opere prvič pred občinstvom

Maribor, 15. oktobra - Po premieri v neposrednem radijskem in spletnem prenosu v marcu bo komična opera Gaetana Donizettija Hči polka v izvedbi Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor danes prvič izvedena pred občinstvom. Delo, v katerem je Donizetti združil francoski humor z italijanskim belcantom, je nastalo v režiji Krešimirja Dolenčića.

Maribor. Režiser Krešimir Dolenčić. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Režiser Krešimir Dolenčić.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Na odru Velike dvorane SNG Maribor bodo nastopili operni pevci Petya Ivanova, Martin Sušnik, Jaki Jurgec, Irena Petkova, Dada Kladenik, Dušan Topolovec, Sebastijan Čelofiga, Hideyuki Suzuki ter baletni ansambel, operni zbor in simfonični orkester SNG Maribor pod taktirko Simona Robinsona.

Kot so sporočili iz gledališča, se Donizetti v operi Hči polka včasih odkrito, drugič subtilno poigrava z glasbenogledališkimi in družbenimi konvencijami, ki nastajajo v komičnih trkih med pripadniki različnih družbenih stanov, kot denimo med oskrbnico vojaških enot Marie in vanjo zaljubljenim mladim Tirolcem Toniem. Nato jih z veščo skladateljsko roko usmerja v doseganje prepričljivih odrskih učinkov, ki v gledalstvu in poslušalstvu izzovejo smeh in obenem fascinacijo nad virtuoznimi vokalnimi akrobacijami.

Od teh je najbolj znana Tonieva arija Ah, mes amis, quel jour de fête, v kateri mora pevec osemkrat oziroma devetkrat z neobveznim finalnim vrhuncem v kadenci "zadeti" visoki C.

V Donizettijevem času je opera Hči polka veljala za eno najuspešnejših glasbenogledaliških del, pri čemer je zlasti paradna vloga Marie predstavljala velik izziv za koloraturne sopranistke. V mariborski Operi jo tokrat izvajajo prvič. Scenograf je Matic Kašnik, kostumograf pa Alan Hranitelj.

Gaetano Donizetti (1797-1848) se je v zgodovino glasbe, in predvsem operne umetnosti, zapisal kot izjemno plodovit ustvarjalec, saj je za časa življenja ustvaril več kot 70 samostojnih opernih del.