Slovenija 14.10.2021 15:21

DSS v sezono z novostjo - Ciklom 1808

Ljubljana, 14. oktobra - Koncertna sezona 2021/2022 Društva slovenskih skladateljev (DSS) bo ponudila več kot 50 novih solističnih, komornih in orkestralnih skladb. Program je, kot je na današnji predstavitvi dejal predsednik društva Nenad Firšt, "tako ambiciozen, kot smo ga navajeni".

Najdlje trajajočo akcijo DSS Koncertni atelje je predstavila Nina Šenk, ki jo umetniško oblikuje zadnjih sedem let. Kot je povedala, na koncertih vedno ponudijo slovensko noviteto, v arhivu tudi vedno poiščejo slovenske, morda tudi manj izvajane skladbe, hkrati pa skušajo pridobiti novejša dela tujih skladateljev.

Koncertni atelje DSS bo 20. oktobra uvedel klavirski recital Mihe Haasa v atriju Mestnega muzeja Ljubljana. Do aprila 2022 se bodo zvrstili še koncert tria Tempestoso, ki ga sestavljajo Sanja Mlinarič (harmonika), Andraž Golob (klarinet) in Urban Megušar (violončelo), koncert harmonikarja Mirka Jevtovića ter koncert trobentača Franca Kosma in tolkalca Jožeta Bogolina.

Noči slovenskih skladateljev je tretjo sezono umetniško oblikoval Črt Sojar Voglar. Kot je povedal, zadnja leta potekajo v treh sklopih. Tako bo prvi koncert spomladi, drugi v začetku poletja in tretji prihodnjo jesen.

Noči bo 21. aprila v času Slovenskih glasbenih dnevov in v sodelovanju s Festivalom Ljubljana uvedel koncert v Viteški dvorani Križank. Izvedli bodo nova dela za rog, pozavno, evfonij in tubo, tokrat v kombinaciji s klavirjem. Drugi koncert bo 3. junija tradicionalno v Novem mestu, na njem bodo izvedene skladbe za oboo, klarinet in pikolo, ponovno v kombinaciji s klavirjem. Tretji koncert, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Akademijo za glasbo, pa bo 11. novembra 2022. Izvedli bodo nova dela za flavto in klavir. Kot posebnost je omenil, da bodo ob klavirju kot pianisti sodelovali avtorji novih skladb.

Vsakoletna prireditev za mlado občinstvo Slovenski skladatelji mladim, ko jo pripravljajo v sodelovanju s Slovensko filharmonijo (SF) in Zvezo Glasbene mladine Slovenije, bo 6. aprila v SF. Orkestru SF bo dirigiral Marko Hribernik, moderator bo Peter Šavli. Na sporedu je šest krstnih izvedb del slovenskih skladateljev.

V sklopu mednarodne dejavnosti, ki jo ima na skrbi Dušan Bavdek, se bosta zvrstila dva koncerta. Prvi bo novembra solistični recital ameriškega pianista slovenskih korenin Richarda Shusterja, decembra pa bo na vrsti koncert Stockholmskega kvarteta saksofonov.

Letošnja novost je po Firštovih besedah Cikel 1808, ki so ga oblikovali na pobudo godalnega kvarteta Accademia in bo raziskoval zapuščino glasbe za godalni kvartet. Ponudil bo pet koncertov godalnega kvarteta Accademia, prvi bo na sporedu že v petek, 15. oktobra, v Kogojevi dvorani DSS. Na programu sta Godalni kvartet št. 4 v B-duru, op. 76 Josepha Haydna in Godalni kvartet Viktorja Parme, predkoncertni pogovor bo vodil Firšt.