Slovenija 15.10.2021 8:00

Poezija se vrača na mariborske ulice

Maribor, 15. oktobra - Na mariborskih ulicah lahko mimoidoči danes znova prebirajo poezijo izbranih slovenskih pesnikov in pesnic. Plakati z izvirnimi ilustracijami mladih ilustratork in ilustratorjev bodo nagovarjali ljudi do konca prihodnjega tedna.

Plakatna akcija v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor poteka že 14. leto. Svoje pesmi so letos prispevali Alja Adam, Esad Babačić, Zdenka Gajser, Marko Matičetov in Muanis Sinanović, ilustracije pa Špela Fridau, Špela Kobal, Goran Mangotić, Alex Mitev Leben in Špela Senica.

Selektor poezije in avtor projekta je knjižni urednik Nino Flisar. "Tokratna izvedba Poezije na mestnih ulicah ohranja lanskoletno novost; gre za interakcijo besede in podobe, za sodelovanje besednih in likovnih umetnikov, za simbiozo poezije in ilustracije," je pojasnil.

Koncept je bil zastavljen tako, da so pesniki na podlagi ilustracij napisali svoje pesmi, in obratno, da so likovni umetniki na podlagi pesmi naredili ilustracije. "Tako smo združili dve najpomembnejši plakatni sestavini, besedno in vizualno izraznost. S tem skušamo približati najširši javnosti tako poezijo kot likovna dela mladih ilustratorjev, in to na mestih, kjer jih običajno pričakajo agresivni komercialni plakati, zdaj pa so to mesta estetskega užitka in premisleka o sebi in svetu," je še dodal Flisar.

Plakate je oblikoval Uroš Lehner - Ookie. Razstavljeni so na plakatnih mestih javnega podjetja Snaga Maribor, in sicer na Trgu svobode, Vetrinjski ulici, Trgu revolucije, Titovi cesti, Slomškovem trgu, podhodu pod Titovo cesto, Tržaški cesti, Glavnem trgu in pod dvoetažnim mostom.