Slovenija 21.10.2021 9:00

Mariborska knjižnica po živi verigi v začasne prostore

Maribor, 21. oktobra - Zaradi načrtovane izgradnje Centra Rotovž se osrednja enota in čitalnica Mariborske knjižnice začasno selita z Rotovškega trga v trgovski center City pri Trgu Leona Štuklja. Danes bodo povezali njuno dosedanje in novo domovanje z živo verigo, preko katere bodo preselili del knjig.

Maribor. Pogled na Mariborsko knjižnico na Rotovškem trgu. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
Pogled na Mariborsko knjižnico na Rotovškem trgu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Udeležbo je napovedal pisan nabor organizacij in posameznikov vseh starosti, kar po navedbah uprave knjižnice potrjuje, da se Mariborčani zelo dobro zavedajo pomena splošne knjižnice za kakovost življenja v mestu.

V živo verigo bo po napovedih vključenih približno 400 ljudi, ki se bodo zbrali ob 13. uri na Rotovškem trgu. Po označeni selitveni poti bodo enakomerno razporejeni z upoštevanjem razdalje 1,5 metra in zaščitno opremo, kot so rokavice in maske za enkratno uporabo. Selitvena pot bo potekala po peš coni starega mestnega jedra, izključno na prostem, kljub temu je za udeležence obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

"V Mariborski knjižnici verjamemo, da skupno delo združuje, zato v selitev Knjižnice Rotovž in Čitalnice z akcijo Selimo pamet! vključujemo mariborsko javnost," je povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak.

Selitev na nadomestno lokacijo je zahtevna, saj je treba preseliti okoli 160.000 knjig. Na nadomestni lokaciji, v prvem nadstropju trgovskega centra City, bodo vrata predvidoma odprli 20. decembra.

Pionirska knjižnica, ki ponuja knjige za otroke in mladino, ostaja na Rotovškem trgu, saj njena stavba ni predvidena za rušenje.

Po pridobitvi pravnomočnega dovoljenja za gradnjo Centra Rotovž in potrditvi polovičnega sofinanciranja projekta s strani ministrstva za kulturo je mariborska občina sredi septembra objavila javno naročilo za izbor izvajalca gradbenih del. Ponudbe naj bi po prvih napovedih zbirali do 18. oktobra, a so nato podaljšali rok do 3. novembra, "saj želijo ponudnikom omogočiti pripravo kakovostnih ponudb".

Izgradnja Centra Rotovž je ocenjena na 25 milijonov evrov in velja za enega največjih infrastrukturnih projektov v Mariboru v zadnjih letih. Z njim želi občina rešiti prostorsko stisko osrednje enote Mariborske knjižnice, obenem pa pridobiti mestno galerijo in kino. Projekt temelji na arhitekturni rešitvi ateljeja Medprostor, ki je bila izbrana na natečaju leta 2008.