Slovenija 22.10.2021 6:00

MI2 premierno v Cankarjevem domu

Ljubljana, 22. oktobra - Rockovska zasedba MI2 bo po lanski odpovedi zaradi epidemije drevi vendarle izvedla akustični koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD). Po napovedi bo to njihov premierni nastop v slovenskem hramu kulture in glasbeni vrhunec jesenske sezone. Mi2 so aprila lani prek spletnega koncerta predstavili svoj najnovejši album Črno na Belem.

Ljubljana. Nastop skupine Mi2. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nastop skupine Mi2.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

MI2 bi morali akustični koncert v Cankarjevem domu izvesti 7. marca lani, a je bil zaradi razglasitve epidemije prestavljen dve uri pred začetkom, ko je skupina že opravljala tonsko vajo na odru. Takrat so z javljanjem v živo preko Facebooka obljubili, da se vrnejo, ko bodo to razmere znova dovoljevale, so spomnili v CD.

Ob današnjem koncertu pa je pevec skupine Tone Kregar zapisal: "Po letu in pol zamika stopamo na oder Gallusove dvorane in upamo, da se vidimo v polnem številu, tako kot bi se morali marca lani. V tem času je izšel naš album Črno na belem in tako bomo dodali nekaj novih skladb v akustični preobleki, ki jih takrat nismo načrtovali izvajati. Iskreno se veselimo večera z vami."

Kljub zaprtju je namreč skupina aprila lani preko spletnega koncerta predstavila novi album Črno na Belem, ki je izšel skoraj sedem let po njihovem zadnjem studijskem izdelku. Kot je Kregar tedaj pojasnil v pogovoru za STA, so sicer vmes izdajali single, a se je zadeva zaradi koncertiranja nekoliko zavlekla, nato pa je nastopila epidemija in končno so dobili čas, da projekt končajo. Na album so uvrstili 11 pesmi.

Kregar je v pogovoru izrazil upanje, da Črno na Belem "ni dojeta kot plošča starih prdcev". "Še vedno se mi zdi, da ohranjamo neko svežino letom navkljub, da še zmeraj znamo precej realno, tudi kritično in samokritično pogledati tako na nas same kot na okolje, v katerem živimo. Se pa tu seveda zatekamo v ironijo, sarkazem. Ciniki upam, da nismo, temu se izogibamo, sarkazma in ironije je pa mogoče malce več kot na prejšnjih ploščah. Sicer pa je šlo za zelo podoben pristop k pisanju pesmi, kot ga imamo že 25 let. Se pravi, da izhajamo predvsem iz sebe in lastnega okolja, iz življenja, ki ga živimo," je lani še povedal za STA.

Začetki skupine MI2 segajo v leto 1995, danes pa v njej poleg Kregarja delujejo Jernej Dirnbek (vokal, kitara), Egon Herman (kitara), Robert Novak (bas kitara), Igor Orač (bobni) in Davor Klarič (klaviature). Doslej so nanizali osem plošč in pri poslušalcih uspeli s skladbami, kot so Pojdi z menoj v toplice, Moja teta Estera, Sv. Margareta, Štajersko nebo in Čakal sn te ko kreten.