Svet 21.10.2021 10:29

Pianist Aleksander Gadžijev osvojil drugo mesto na Chopinovem tekmovanju

Varšava, 21. oktobra - Italijansko-slovenski pianist Aleksander Gadžijev je na 18. Chopinovem tekmovanju v Varšavi, največjem tekmovanju za pianiste, osvojil drugo mesto, ki si ga je delil z Japoncem Kyoheijem Sorito, in tudi posebno nagrado Krystian Zimerman za najboljšo izvedbo Chopinove sonate. Prvo mesto je sicer osvojil Bruce Xiaoyu Liu iz Kanade.

Hrvaška, Zagreb. Klavir, piano, glasba. Foto: Hina/STA Arhiv STA

Hrvaška, Zagreb.
Klavir, piano, glasba.
Foto: Hina/STA
Arhiv STA

V Varšavi letošnje Chopinovo tekmovanje poteka od 2. oktobra. Na tekmovanje se je prijavilo rekordnih 500 pianistov z vsega sveta, rojenih med letoma 1990 in 2004, v predtekmovanje pa se jih je na podlagi posredovanih posnetkov uvrstilo 164. Programe je nato predstavilo 151 pianistov, od tega pa se jih je zgolj 87 iz 17 držav uvrstilo v glavni tekmovalni izbor. O zmagovalcih je letos odločila mednarodna 17-članska žirija, piše na spletni strani tekmovanja.

V finale se je prebilo 12 pianistov, med njimi tudi italijansko-slovenski pianist Gadžijev. Kot je poročal portal MMC RTV SLO, gre za drugo slovensko sodelovanje na tem elitnem tekmovanju. Leta 1995 je namreč po pisanju portala na Chopinovem tekmovanju v prvem krogu nastopil slovenski pianist Tomaž Tobing.

Leta 1994 rojeni Gadžijev prihaja iz goriške glasbene družine. Ure klavirja je najprej obiskoval pri mami, pianistki in pedagoginji Ingrid Silič, nato nadaljeval izobraževanje na Slovenskem centru za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici, pri očetu, priznanem ruskem pianistu Sijavušu Gadžijevu. Z orkestrom je debitiral že pri devetih letih, svoj prvi klavirski recital pa je izvedel leto kasneje.

Leta 2008 je Gadžijev dobil najvišjo možno oceno na slovenskem tekmovanju mladih glasbenikov Temsig, leta 2015 pa je na 9. mednarodnem klavirskem tekmovanju v mestu Hamamatsu na Japonskem prejel najvišjo nagrado žirije, nagrado občinstva in nagrado župana mesta Sapporo. Nanizal je še nekaj drugih pomembnih uspehov na tekmovanjih in koncertih v različnih evropskih državah.

Tekmovalcem na letošnjem Chopinovemu tekmovanju je bilo mogoče prisluhniti po vsem svetu, saj so jih predvajali na YouTube kanalu Chopinovega Inštituta, ki tekmovanje organizira, pa tudi preko drugih spletnih poti.