Svet 25.10.2021 6:00

Na dražbo v Londonu Matissova slika Nu (femme) debout

London, 25. oktobra - Avkcijska hiša Bonhams bo 23. novembra na dražbi impresionistične in moderne umetnosti v Londonu ponudila sliko francoskega slikarja Henrija Matissa (1869-1954). Vrednost slike z naslovom Nu (femme) debout je ocenjena med 1,8 in 2,5 milijona funtov.

Nemčija, Frankfurt. Slika francoskega umetnika Henrija Matissa. Foto: dpa/STA Arhiv: dpa/STA

Nemčija, Frankfurt.
Slika francoskega umetnika Henrija Matissa.
Foto: dpa/STA
Arhiv: dpa/STA

Slika, ki jo je imela javnost nazadnje priložnost videti na razstavi leta 1981, je od leta 1977 v isti zasebni zbirki, piše spletni portal Art Daily.

Stoječi akt z naslovom Nu (femme) debout sta prva kupila Matissova največja prijatelja in mecena, Michael in Sarah Stein. Michael je bil brat Gertrude in Lea Steina, skupaj so bili v začetku 20. stoletja eni najvidnejših zbirateljev moderne umetnosti v Parizu.

India Phillips iz hiše Bonhams je povedala: "Nu (femme) debout je nastala na vrhunca Matissovega fauvističnega obdobja, ko sta bila njegova nebrzdana uporaba barv in ravnanje s pigmentom najbolj radikalna in svobodna. Delo sta kmalu zatem, ko je bilo končano, kupila Michael in Sarah Stein, ki sta bila med najpomembnejšimi Matissovimi meceni v zgodnji karieri. Slika je redek primer umetnikovega figurativnega fauvističnega dela izven muzejske zbirke."

Dodala je, da gre tudi za eno od prvih treh Matissovih del, ki ga je videlo ameriško občinstvo in je skupaj z izjemnimi prizadevanji Sarah Stein pripomoglo k temu, da so umetnikovo ime na mednarodni ravni začeli povezovati z razvojem moderne umetnosti.

Slika je bila vključena v številne pomembne muzejske razstave, med drugim v newyorškem Muzeju moderne umetnosti - MoMA in pariškem razstavišču Grand Palais.

Bratje in sestra Stein so bili rojeni v Pensilvaniji premožnim staršem, leta 1904 so vsi trije živeli v Parizu. Michael in njegova žena Sarah sta sprva nameravala v Franciji ostati le eno leto, a sta nato tam ostala več kot 30 let ter skupaj z Gertrudo in Leom ustvarila najpomembnejšo zbirko moderne umetnosti tistega časa. Z umetniku sta ju seznanila Leo in Gertrude, hitro sta se navdušila nad sodobno umetnostjo in kupovala dela Gauguina, Picassa in Matissa.

Sliko je umetnik slikal konec leta 1905 in v začetku leta 1906, v umetnikovi družini so jo označili kot "prvi nakup" Michaela in Sarah, razstavljena pa je bilo na Matissovi drugi samostojni razstavi v galeriji Druet leta 1906.

Delo je jasno prepoznavno na številnih fotografijah, posnetih na domu Michaela in Sarah Stein na ulici Madame med letoma 1908 in 1914. Fotografije razkrivajo tudi vso širino in kakovost Matissovih del v njuni zbirki - sedaj so skoraj vsa v muzejskih zbirkah.

Michael in Sarah Stein sta imela sliko več kot štiri desetletja v svoji zbirki. V družini je ostala tudi po njuni selitvi v Kalifornijo leta 1935 in Michaelovi smrti leta 1938. Verjetno je bila nato prodana sredi 40. let minulega stoletja.

Nu (femme) debout bo od 3. do 10. novembra na ogled v hongkonški izpostavi hiše Bonhams, v Londonu bo razstavljena od 20. do 23. novembra, še piše spletni portal.