Slovenija 25.10.2021 8:52

V Gledališču Celje drevi predstava Bodi gledališče!

Celje, 25. oktobra - V Gledališču Celje bodo drevi krstno uprizorili premiero lanske sezone, glasbeno-gledališko predstavo Bodi gledališče! Branka Završana in ansambla. Je poklon gledališču, gledališkim ustvarjalcem in občinstvu ob 70-letnici profesionalnega umetniškega ustvarjanja, temelječ na kakovostnih besedilih, dobri glasbi in humorju, so zapisali v gledališču.

Celje. Velika dvorana celjskega gledališča. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Velika dvorana celjskega gledališča.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Predstava Bodi gledališče! v režiji Ivane Djilas skozi songe spregovori o temah, ki so relevantne za usodo gledališča, in ošvrkne tudi naš vsakdan. V njej so uporabili znane slovenske in svetovne komade, Završan pa je napisal nova parodična besedila, ki bodo občinstvo nasmejala, kdaj pa kdaj tudi kritično zbodla. Petnajst duhovitih songov se pokloni celjskemu gledališču, vsem zaposlenim, obiskovalcem, gledališkim žanrom, komediji še posebej. K sodelovanju so povabili uveljavljene glasbenike, in sicer kontrabasista Žigo Goloba, tolkalca Blaža Celarca in kitarista Uroša Rakovca.

"Težko je kljubovati času, v katerem živimo. Izzivi so nepričakovani in enačbe, ki jih rešujemo, imajo preveč neznank. Na srečo pa smo umetniki mojstri samorefleksije, samoironije in preživetja, naš ansambel ima igralce, ki so dobri vokalisti in gibalci in glasba je vedno najkrajša, najbolj razumljiva pot med publiko in odrom," so zapisali v Gledališču Celje.

Kot je povedala dramaturginja Alja Predan, predstava gledalca popelje na "zadnjo generalko za premiero proslave zamujenega jubileja ob slavnostni sedemdesetletnici celjskega gledališča lani z gosti". Tako so predstavo tudi podnaslovili.

Poleg režiserke Ivane Djilas, ki je z Urošem Gorjancem oblikovala tudi svetlobo, in avtorja besedil songov Završana so predstavo ustvarjali še dramaturginja Alja Predan, kostumografka Jelena Proković, korepetitor Iztok Kocen, koreograf Željko Božić in lektor Jože Volk. Avtorji glasbenih aranžmajev so Blaž Celarec, Žiga Golob, Uroš Rakovec in Završan.

Ob Završanu pa bodo na odru stali Beti Strgar, Lučka Počkaj, Tanja Potočnik, Žan Brelih Hatunić in Damjan M. Trbovc oz. Gregor Čušin.