Na hitro prelistano 30.10.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. oktobra - Pri založbi Beletrina sta izšli knjiga Hitlerjev imperij britanskega zgodovinarja Marka Mazowerja in knjiga Simona Semenič Tri igre za punce. Forum Ljubljana je izdal knjigo srečKosovel &NDREJštular: Ostri ritmi, založba Miš pa je izdala knjigo Ujemi me, če padem avstralskega avtorja Barryja Jonsberga.

HITLERJEV IMPERIJ - OSUPLJIVA IN KONTROVERZNA OCENA O VZPONU IN PADCU TRETJEGA RAJHA

Mazower v knjigi Hitlerjev imperij razkriva povsem nova spoznanja o tem, kako so nacisti načrtovali, vzdrževali in izgubili prevlado nad Evropo, ter ponuja srh vzbujajočo sliko o svetu, kakršen bi bil, če bi nacisti v vojni zmagali. Knjiga nas prisili, da opustimo dosedanja prepričanja o Tretjem rajhu, in prikaže, kako se je stranka pri svoji imperijski širitvi zgledovala po Ameriki in Veliki Britaniji. Ker nacisti niso bili politično kultivirani, niso zmogli vladati ozemljem, ki jih je osvojila njihova vojska, in to kljub šokantnemu razkritju o sodelovanju s poraženimi državami, so zapisali pri Beletrini.

Dodali so, da knjiga prinaša osupljivo in kontroverzno oceno o vzponu in padcu Tretjega rajha, izjemno argumentirano osvetljuje vrsto doslej neznanih dejstev o najhujši preizkušnji, kar sta jih prestala Evropa in svet, ter pomaga razumeti, kako je celina zdrsnila v katastrofo. Prevod podpisuje Matej Venier.

TRI IGRE ZA PUNCE - TRI NOVA DRAMSKA BESEDILA SIMONE SEMENIČ

Knjiga prinaša tri nova dramska besedila Simone Semenič: ti si čudež (Borštnikova nagrada za najboljšo uprizoritev leta 2019, Šeligova nagrada leta 2019, nominacija za Grumovo nagrado leta 2020), ni to to in lepe vide lepo gorijo (nominacija za Grumovo nagrado leta 2021).

Ob dramah je avtorica spremne besede Nina Dragičević zapisala: "Dela Simone Semenič niso posamična, niso elementi, kontinuiteta so. Glavna osišča njenih tekstov črpajo iz glavnih osišč vseh družb - patriarhat, družbeno nasilje, nasilje nad telesom, nasilje nad seksualnostjo, nasilje nad prostorom itn. - avtorica pa jih razgalja in poglablja, eno in isto vsakič znova novo. Staro, znano, živeto, v čemer se skriva neraziskano (in samoumevno) kot novo."

SREČKOSOVEL &NDREJŠTULAR: OSTRI RITMI - KOSOVELOVI VERZI, OBOGATENI Z NOVIM KONTEKSTOM

Srečko Kosovel je z izrazno močjo in duhovito ostrino svojih pesmi navdihnil striparja, lutkarja in vsestranskega ustvarjalca Andreja Štularja, da je iz njih zgradil ritmične vizualne kompozicije, ki se iz stripa prelivajo tudi v druge načine upodabljanja. Ostri ritmi tako raziskujejo meje med besedo in podobo ter različne možnosti vizualne naracije, pri čemer Štular vsako pesem zgradi nekoliko drugače, izbere slog, ki najbolj ustreza njeni vsebini, obliki in razpoloženju, ter hkrati preigrava tudi različne tehnike, so zapisali pri Forumu Ljubljana.

Dodali so, da so Kosovelove impresije, ekspresionistične pesmi, konsi in utrinki njegovih misli v Ostrih ritmih sopostavljeni likovnim elementom tako, da skupaj z njimi tvorijo enovito celoto. Pri tem se Štular ne poslužuje le risanja, ampak tudi zanj značilnega kolažiranja. S tem pomene posameznih verzov obogati z novim kontekstom, z dodatnimi asociacijami, s čimer se prostor za interpretacijo poezije nikakor ne zameji, ampak le še dodatno razširi.

UJEMI ME, ČE PADEM - O POMEMBNIH TEMAH DANAŠNJEGA IN PRIHODNJEGA ČASA

Ashleigh in Aiden Delatour sta dvojčka, ki živita privilegirano življenje v krogu ljubeče družine. Čeprav vse okrog njiju razpada, ne potrebujeta ničesar. Le medsebojno naklonjenost in obljubo, da bosta vedno in za vsako ceno skrbela drug za drugega. Potem pa se zgodi strašna nesreča, ki Aidna za vedno spremeni, in njun svet se obrne na glavo, so vsebino knjige povzeli pri založbi.

Kot so še zapisali, presunljiv in angažiran roman večkrat nagrajenega avstralskega pisatelja Barryja Jonsberga odpira pomembne teme današnjega - in prihodnjega - časa. Knjigo je v slovenščino prevedla Nataša Grom. Namenjena je učencem tretjega triletja osnovne šole in srednješolcem.