Slovenija 28.10.2021 13:44

TSD v 51. izdaji z bogatim programom in novimi nagradami

Kranj, 28. oktobra - V Prešernovem gledališču Kranj (PGK) bodo od 3. do 13. novembra gostili 51. Teden slovenske drame (TSD). Festival, ki bi moral biti v svojem ustaljenem terminu že konec marca, bo ponudil bogate in raznolike programe - tekmovalnega, spremljevalnega, dodatnega in spletnega. Poleg tradicionalnih bodo na njem tokrat podelili tri nove nagrade.

Kranj. Prešernovo gledališče Kranj. Foto: Zlatko Midžić/STA Arhiv STA

Kranj.
Prešernovo gledališče Kranj.
Foto: Zlatko Midžić/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal direktor in umetniški vodja PGK Jure Novak, je izjemno ponosen na vse sodelavce, ki so v težkih in nepredvidljivih pogojih uspeli pripraviti tako ambiciozen program. Poudaril je, da bodo poleg že ustaljenih nagrad - nagrade Slavka Gruma, nagrade za mladega dramatika, bienalnega Grün-Filipičevega priznanja, Šeligove nagrade in nagrade občinstva - na letošnjem festivalu podelili tri nove nagrade: nagrado TSD za najboljšo igralko in igralca ter posebno nagrado TSD po izboru žirije.

Selektorju letošnjega festivala Roku Andresu si je kljub epidemiji covida-19 in okrnjeni gledališki dejavnosti uspelo ogledati kar 38 uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih predlogah. Kot je dejal, je to število sicer res nižje, kot je bilo običajno, a je glede na situacijo še vedno relativno visoko. Z izborom je želel prikazati predvsem raznolikost pristopov, procesov, generacij, estetik in producentov.

V tekmovalni program je uvrstil šest uprizoritev, v spremljevalni program jih je umestil pet, festival pa bo ponudil tudi tri projekte spletnega programa. To so Monologi s kavča (PGK), Kraljice (Društvo vsestranskih literarnih ustvarjalcev - VLU) in Bralne uprizoritve Festivala dramske pisave Vzkrik 2020.

V tekmovalni program je Andres uvrstil Škofjeloški pasijon (PGK in Mestno gledališče Ptuj), Jazz (Mestno gledališče ljubljansko - MGL), Gejm (Slovensko mladinsko gledališče - SMG in Maska Ljubljana), Nova rasa (SNG Drama Ljubljana), Pošta (Drama SNG Maribor) in Sedem vprašanj o sreči (Lutkovno gledališče Ljubljana in SMG), ki pa zaradi objektivnih razlogov producenta na festivalu ne bo odigrana.

V spremljevalnem programu so uprizoritve Tovarištvo (Slovensko stalno gledališče Trst), Mitska (EX-teater), Vladimir (Gledališče Stojan Bačvarov, Varna in Gledališče Replika, Sofija Bolgarija), Not Dead Enough/Vestern (Gledališče Glej) in Žalostinke (MGL), slednja na festivalu prav tako ne bo odigrana.

Predsednik strokovne žirije za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika Srečko Fišer je predstavil delo žirije in letošnja nagrajenca. Kot je povedal, je bil natečaj tokrat prvič izpeljan po spremenjenih propozicijah, ki predpisujejo, da lahko sodelujejo samo neobjavljena in neuprizorjena besedila. Člani žirije so prebrali 47 besedil - 36 za Grumovo nagrado in 11 za mladega dramatika.

Žirija, v kateri sta bila še Matej Bogataj in Amelia Kraigher, je Grumovo nagrado namenila besedilu Tega okusa še niste poskusili Maje Šorli, nagrajenko pa so organizatorji festivala razglasili že 6. aprila, ko bi se festival zaključil v tradicionalnem terminu.

Dobitnica nagrade za mladega dramatika 2021 je Nina Kuclar Stiković za delo Jutri je v sanjah izgledal drugače, prav tako je že od pomladi znan prejemnik Grün-Filipičevega priznanja Milan Ramšak Marković.

Dodatni program bo med drugim ponudil okrogli mizi in simpozij. Slednji bo potekal na temo Magično gledališče Rudija Šeliga in bo po besedah avtorice koncepta in vodje simpozija Marinke Poštrak priložnost, da na novo premislimo dramatikov literarni in gledališki kozmos.

Vodja dveh projektov razvoja dramskega pisanja Kim Komljanec je predstavila Dramski IzZoom: Upamo, da si zaupamo ter delavnice dramskega pisanja. Prvi je projekt razvoja dramskega pisanja za virtualni prostor, v sklopu katerega so Simona Hamer, Tomaž Lapajne Dekleva, Manica Maver, Miha Mazzini in Jaka Andrej Vojevec napisali pet kratkih dramskih besedil, namenjenih virtualnemu prostoru. Delavnic ob 51. TSD pa so se udeležili avtorji Vesna Hauschild, Neja Repe, Eva Kučera Šmon in Jaka Andrej Vojevec. Izpod njihovih peres nastajajo štiri enodejanke na temo življenje v času covida-19.