Svet 28.10.2021 15:50

Tržaško gledališče predstavilo novo sezono Vzlet

Trst, 28. oktobra - Slovensko stalno gledališče v Trstu je danes predstavilo program nove sezone z naslovom Vzlet. Zaradi trenutnih razmer so abonmajski cikel prvič predstavili sredi jeseni, kot glavno temo pa so napovedali umetniške, vizionarne in osvobajajoče vzlete. Sezona bo v Trstu in Gorici ponudila štiri produkcije in koprodukcije ter gostujoči predstavi.

Italija, Trst. Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Slovensko stalno gledališče (SSG) Trst.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Sezono so predstavili potem, ko se lanska, podaljšana sezona zaradi izrednih razmer in dolgega zaprtja gledališč zaključuje v teh dneh. "Ravno zaradi skoka in upanja v novo 'normalnost' si je direktor in umetniški vodja SSG Danijel Malalan zamislil sezono v znamenju simboličnega letenja," so zapisali v gledališču (SSG).

Malalan je celotno sezono zaobjel z besedami: "Pridružite se vsem junakom in junakinjam, ki so, ne glede na težke življenjske preizkušnje, poleteli polni upanja v boljši svet, od znamenitih Marlene Dietrich in Edith Piaf, preko Sosičevih protagonistov v nizkem preletu Meje sneženja, do neznanega pa kljub temu še tako bližjega Quaievega soseda, do skupnega, zaključnega poleta z Aristofanovimi Pticami v priredbi Jere Ivanc."

Odprtje sezone bo v znamenju avtorskega projekta MarlenEdith, ki ga pevki Stefania Seculin in Graziana Borciani posvečata življenjskim in umetniškim izkušnjam dveh znamenitih in temperamentnih žensk, kot sta Marlene Dietrich in Edith Piaf. Januarja prihodnje leto bo nato sledil spomin na nekdanjega umetniškega vodjo SSG, pisatelja Marka Sosiča. V sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj bodo krstno uprizorili njegovo dramo Meja sneženja, v kateri je razmišljal o družinskih vezeh in odnosih v dobi odtujenosti in osamljenosti. Režiser bo Goran Vojnović.

V sodelovanju z Gledališčem Koper bodo aprila uprizorili predstavo Ptičja farma klasične filologinje in dramatičarke Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca. V SSG so jo opredelili za travestijo po Aristofanu, ki postavlja vprašanja o idealnem, pravičnejšem svetu nad oblaki in o utopiji.

Maja in junija bo na sporedu še zadnja koprodukcija Tako bližnji Luce Quaia v sodelovanju z gledališčem La Contrada. Po napovedih SSG bo govorila o sprejemanju drugačnega v zgodbi mlade ženske, ki se med selitvijo v novo stanovanje ukvarja s strahom pred sosedovo družino.

Kot prvo gostujočo predstavo bodo abonentom ponudili uprizoritev gledališč iz Kopra in Prijedora ter Fundacije Friedrich Ebert Jugoslavija, moja dežela. Dramatizacije romana Gorana Vojnovića v režiji Marka Misirače je med drugim dobila nagrado primorskih gledališč tantadruj za najboljšo predstavo leta, govori pa o potovanju moškega po Balkanu, kjer išče očeta, oficirja nekdanje Jugoslovanske ljudske armade in vojnega zločinca.

Druga gostujoča predstava bo Laž francoskega romanopisca in dramatika Floriana Zellerja v režiji Jerneja Kobala. V njej je Gledališče Celje raziskovalo moralne dileme v zvezi z zvestobo in iskrenostjo.

Abonentom bodo namenili še ogled muzikala Poljubi me, Kate decembra v Hrvaškem narodnem gledališču Ivana pl. Zajca na Reki, predvideli pa so tudi predstavo v sklopu pobude S/paesati - Raz/seljeni. To bo predstava Gejm v produkciji Maske in Slovenskega mladinskega gledališča na temo priseljevanja v Evropo.

Kot so še sporočili iz gledališča, bodo še naprej pripravljali literarne večere v sodelovanju s tretjim programom Radia Slovenije in programskim oddelkom RAI - Radia Trst A ter nedeljske matineje Glasbene matice, obeležiti pa nameravajo tudi 120-letnico ustanovitve Dramatičnega društva v Trstu.

Otroci si bodo v novi sezoni v družinskem abonmaju lahko ogledali štiri gostujoče uspešnice, od klasikov bratov Grimm v posodobljenih preoblekah do sodobne otroške literature.