Slovenija 29.10.2021 8:50

Koncerti letošnjega Godalkanja bodo predstavili zvoke Transilvanije

Sevnica, 29. oktobra - Vsakoletna produkcija Godalkanja, neformalnega izobraževanja na godalih, za katerega skrbita violinista Bojan Cvetrežnik in Barja Drnovšek, je letos posvečena zvokom severovzhodnega Balkana - Transilvanije in okolice. Pripravili so tri koncerte, ki se bodo zvrstili danes, v soboto in nedeljo v Sevnici, Ljubljani in Mariboru.

Umetniški vodja letošnjih koncertov Godalkanja je francoski violinist Jean-Christophe Gairard. Glasbeno pot je začel v Aix-en-Provenceu s študijem klasične glasbe in violine, nato se je lotil še jazza. Velik del življenja je preživel v romski vasi v Transilvaniji, kjer se je učil tradicionalne in ciganske glasbe. Je violinist, kitarist, bračist in skladatelj ter iskan mentor transilvanske in romunske glasbe. Vodi delavnice po vsej Evropi.

Na odrih Kulturnega doma Krmelj v Sevnici, ljubljanskega Kina Šiška in mariborskega Sodnega stolpa se mu bosta pridružila mlada glasbenika s področja jazza in klasične glasbe, klaviaturist Nejc Škofic in kontrabasist Jošt Lampret. Obiskovalci koncertov bodo po napovedih organizatorjev slišali zvoke severovzhodnega Balkana - iz dežele grofa Drakule, Transilvanije, in njene okolice, med drugim Moldavije, Romunije in Banata.

Sestavni del vsakoletne produkcije Godalkanja pa je tudi orkester najstniških glasbenic, poimenovan Godalkanje Fiddle Gang, ki ga vodita Cvetrežnik in Barja Drnovšek in je pred epidemijo nastopil tudi ponekod v tujini. Izvaja večinoma tradicionalno, delno pa tudi klasično jazzovsko in lastno avtorsko glasbo. Pod umetniškim vodstvom Gairarda bo orkester nosil pridih severovzhodnega Balkana.

Kot je za STA povedal ustanovitelj in glavni mentor Godalkanja Cvetrežnik, je tokratna produkcija zanj krona petnajstletnih prizadevanj v izobraževanju. Godalkanje je namreč nastalo iz želje po znanjih, ki jih v formalnem glasbenem izobraževanju ni bilo mogoče dobiti. Cvetrežnik je na ta način privabil mentorje za različne godalne stile iz različnih držav.

Udeleženci se učijo predvsem violinskih stilov evropskih regij, od Istanbula do Irske in od Balkana do Skandinavije, ter klasične in improvizirane glasbe. Iz prve generacije učencev je nastala tudi koncertna zasedba Slovenian Fiddle Gang, še piše v sporočilu za javnost.