Svet 30.10.2021 5:00

Na Dunaju razstava o umetnostni politiki nacionalsocializma

Dunaj, 30. oktobra - V Muzeju Dunaja bo do 24. aprila 2022 na ogled razstava, ki bo obiskovalcem približala umetnike, umetnine, omejitve, zahteve in umetniški okus iz časa nacionalsocialističnega režima v avstrijski prestolnici.

Po nemški priključitvi Avstrije 12. marca 1938 je nacionalsocialistični režim prisilno ukinil vsa obstoječa umetniška združenja. V skladu z zakonodajo je nadzor nad umetniki in umetniškim dogajanjem prevzela Zbornica upodabljajočih umetnosti Tretjega rajha. Članstvo je bilo za vse umetnike obvezno in pogoj za njihovo nadaljnje ustvarjanje, ni pa bilo omogočeno osebam judovskega porekla, drugače mislečim in umetnikom avantgarde.

Iz tistega časa so se ohranili dokumenti okoli 3000 umetnikov, članov zbornice, ki so jih strokovnjaki tokrat prvič natančno preučili. Nova odkritja so uvrstili na tokratno razstavo z naslovom Usklajeno. Umetnostna politika nacionalsocializma na Dunaju.

Obiskovalci lahko v času razstave tudi sami brskajo po arhivu in pobliže spoznajo politične strukture oblasti, postopke, mreže in umetniško stališče nacionalsocialističnega režima tako do akterjev kot umetniških del. Delo ustvarjalcev in tudi takratno politično propagando pojasnjujejo tudi izvirni predmeti. Na osnovi devetih usod posameznikov pa so prikazane posledice vsiljenega usklajevanja na področju upodabljajočih umetnosti, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocommpr.