Svet 2.11.2021 5:00

Na festivalu MedFilm v Rimu 12 slovenskih filmov

Rim, 2. novembra - Na najstarejšem filmskem festivalu v Rimu MedFilm, ki predstavlja kinematografije iz mediteranske regije, bo slovensko filmsko ustvarjanje zastopalo 12 filmov, od tega trije v tekmovalnih programih celovečernih in kratkih filmov. Festival bo potekal med 5. in 14. novembrom tako v dvoranah kot na spletni platformi MyMovies.

Italija, Rim. Glavno mesto Italije, Rim. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Glavno mesto Italije, Rim.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V uradni tekmovalni program celovečernih filmov se je po podatkih Slovenskega filmskega centra (SFC) uvrstil Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića, slovenski kandidat za nominacijo za mednarodnega oskarja 2022. V Rimu bo doživel italijansko premiero ob udeležbi režiserja.

V tekmovalni program kratkih filmov pa sta se uvrstila film Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle, letošnji zmagovalec festivala kratkega filma v Clermont Ferrandu, ter študijski projekt Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar, ki je bil premiero predstavljen na zadnjem filmskem festivalu v Sarajevu.

V fokusu sodobnih slovenskih režiserk si bo občinstvo lahko ogledalo večkrat nagrajena celovečerna igrana filma Rudar Hanne Slak in Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc.

Selektorji MedFilma so na program uvrstili tudi kratke filme Srečno, Orlo! Sare Kern, Ledena kraljica Tine Fratnik, Lovka Urške Djukić, Not Your Ordinary Sister Maše Zie Lenardič in Anje Wutej, Steakhouse animatorke in režiserke Špele Čadež ter študijski film Vrzel režiserke Ane Trebše.

V programskem sklopu Pogled iz prihodnosti pa bo predstavljen kratki animirani film Pogovor brez konca, študijski projekt režiserke Katarine Blažič.

Kot so sporočili s SFC, bo to druga letošnja predstavitev slovenskega filma v Rimu, saj je prva potekala septembra pod naslovom Slovenski film - blizu in daleč. Obenem je to druga večja predstavitev slovenskega filma na tem festivalu. Prva je bila leta 2012, ko so prikazali osem celovečernih in tri kratke filme, režiserju Damjanu Kozoletu pa so podelili nagrado za njegov dotedanji filmski opus.

Fokus slovenskih filmov v Rimu je SFC pripravil skupaj s festivalom in slovenskim veleposlaništvom v Rimu.