Svet 2.11.2021 11:19

Matevž Čelik izbran za enega od kustosov EPK Temišvar 2023

Temišvar, 2. novembra - Matevža Čelika, nekdanjega direktorja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), so izbrali za enega od kustosov Evropske prestolnice kulture (EPK) leta 2023 v romunskem Temišvarju. Strokovna komisija je imena kustosov in strokovnjakov, ki bodo koordinirali, razvijali in strateško usmerjali program tega projekta, izbrala v ponedeljek.

Maribor, Center Maribox. Mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu Circular Change - dogodek Ustvarjalno in digitalno - omogočeno z digitalnim. Direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik. Foto: Nebojša Tejič/STA

Maribor, Center Maribox.
Mednarodna konferenca o krožnem gospodarstvu Circular Change - dogodek Ustvarjalno in digitalno - omogočeno z digitalnim.
Direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik.
Foto: Nebojša Tejič/STA

Čelika je žirija izbrala za kustosa za področje Povezave. V obrazložitvi je zapisala, da se njegova dejavnost ne nanaša izključno na arhitekturo, čeprav je arhitekt, temveč (ali predvsem) na raziskovanje odnosov med mestom, arhitekturo, oblikovanjem in družbo ter na gradnjo in prilagajanje institucionalnih modelov, ki presegajo meje stroke in ki se vpisujejo v kulturno vizijo 21. stoletja.

"Primeri tega so razvoj in internacionalizacija Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, ki je kmalu postal ena najpomembnejših prostorskih in mestnih institucij v Evropi, ter izgradnja kulturnih platform in politik," je izbiro utemeljila komisija.

Čelik po njenem mnenju prinaša tudi regionalno odprtost, zlasti v Srednjo in Jugovzhodno Evropo, in potencialno podporo impresivne mednarodne mreže. "Izkušnje stalnega sodelovanja, aktivacije v težkih kulturnih, družbenih in organizacijskih kontekstih ter upravljanja z obstoječimi viri bodo zelo koristne pri vodenju kompleksnega kuratorstva," je še ocenila komisija.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal Čelik, se je na razpis za kustose odzvalo 70 kandidatov, ki delujejo na nacionalni in mednarodni ravni. Kuratorska ekipa Temišvar 2023 bo po njegovih besedah delovala kot enoten kolektiv, ki bo v imenu mestne občine Temišvar odgovoren za umetniško skladnost in strateško usklajevanje programa EPK.

Temišvar je bil za EPK izbran z motom Shine your light - Light up your city,

Čelik je MAO vodil med letoma 2010 in 2020. V tem času je deloval tudi kot komisar slovenske predstavitve na mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah, MAO pa je postal nosilec platforme Future Architecture, v katero so se povezali arhitekturni muzeji, festivali in producenti iz več držav.