Slovenija 3.11.2021 0:30

V Kranju se začenja 51. Teden slovenske drame

Kranj, 3. novembra - S podelitvijo lanskih nagrad za najboljše novo slovensko dramsko besedilo se bo drevi ob 19. uri v Prešernovem gledališču Kranju (PGK) začel 51. Teden slovenske drame. Ta bi sicer moral potekati že spomladi, ko so njegovo izvedbo onemogočile epidemiološke omejitve. Festival bo do 13. novembra ponudil devet predstav in vrsto drugih dogodkov.

Kranj, Prešernovo gledališče. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhivska fotografija

Kranj, Prešernovo gledališče.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhivska fotografija

Podobno kot druge kulturne prireditve v državi je tudi Teden slovenske drame v zadnjem letu in pol zaznamovala pandemija covida-19. Potem ko so bili v Prešernovem gledališču lani primorani odpovedati jubilejni, 50. festival, so se odločili, da letošnjega 51. kljub še vedno zahtevnim epidemiološkim razmeram vendarle izvedejo.

Festival, ki je posvečen slovenski dramatiki in njeni uprizoritvi, bodo začeli s podelitvijo nagrad z odpovedane lanske izdaje. Tjaši Mislej bodo podelili nagrado Slavka Gruma 2020 za besedilo Naše skladišče ter Varji Hrvatin nagrado za mladega dramatika 2020 za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.

Ob zaključku festivala pa bodo podelili letošnje nagrade, med njimi prvič tudi za najboljše vloge. V tekmovalnem programu je po izboru selektorja Roka Andresa šest predstav. To so Škofjeloški pasijon (PGK in Mestno gledališče Ptuj), Jazz (Mestno gledališče ljubljansko - MGL), Gejm (Slovensko mladinsko gledališče - SMG in Maska Ljubljana), Nova rasa (SNG Drama Ljubljana), Pošta (Drama SNG Maribor) in Sedem vprašanj o sreči (Lutkovno gledališče Ljubljana in SMG).

Slednja zaradi objektivnih razlogov producenta na festivalu ne bo odigrana. Enako velja za predstavo spremljevalnega programa Žalostnike (MGL). Bodo pa v spremljevalnem programu odigrane uprizoritve Tovarištvo (Slovensko stalno gledališče Trst), Mitska (EX-teater), Vladimir (Gledališče Stojan Bačvarov, Varna in Gledališče Replika, Sofija Bolgarija) ter Not Dead Enough/Vestern (Gledališče Glej).

V okviru festivala bodo pripravili tudi okrogli mizi Spolne in psihične zlorabe v polju gledališča, študijskih procesov in izobraževanja ter Spremljevalke: Dramske avtorice med epidemijo covida-19, simpozij Magično gledališče Rudija Šeliga, predstavitev dražbe uprizoritve Ich kann nicht anders, predstavitev novih prevodov slovenske dramatike, gledališki omnibus Dramski IzZoom, Dan nominirank in nagrajenk, produkcija Dramakurbija in koncerta duetov Janez Škof & Marjan Stanić ter Simpatico.