Svet 4.11.2021 5:00

Muzej v Rotterdamu bo na ogled postavil svojo celotno zbirko

Rotterdam, 4. novembra - V rotterdamskem Muzeju Boijmans Van Beuningen bodo v nasprotju s splošno prakso predstavljanja posameznih zbirk razstavili kar vse svoje imetje naenkrat. Tako bo od sobote dalje javnosti na ogled 151.000 predmetov, med katerimi so tudi dela umetnikov, kot sta Vincent van Gogh in Claude Monet, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah direktorja muzeja Sjarela Exa bodo kot prvi muzej na svetu prikazali javnosti celotno zbirko, ki jo hranijo v muzeju. Obiskovalci tako ne bodo sledili zapisom kustosov, temveč bodo "odkrivali predmete po naključju in imeli možnost povezovanja svari", je pojasnil.

Običajno veliki muzeji naenkrat na ogled postavijo le med šest do deset odstotkov svoje zbirke, medtem ko večina predmetov ostaja zaprta v depojih, je spomnil direktor rotterdamskega muzeja. Če muzej ne predstavlja svojih del dovolj pogosto, ta tonejo v pozabo. "Daleč od oči, daleč od srca," je bil slikovit.

Projekt bo muzej stal okoli 92 milijonov evrov, ki jih bo dobil pretežno z zasebnimi donacijami. Umetniška dela bodo predstavljena na petih različnih temperaturnih območjih, na katerih tudi sicer shranjujejo umetnine glede na njihovo sestavo.

Slavnostno odprtje "depoja", ki se ga bo udeležil tudi nizozemski kralj Willem-Alexander, bo v petek, še piše AFP.