Svet 4.11.2021 9:23

LGL s predstavo Tihožitje v Berlinu

Berlin, 4. novembra - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) gostuje v Nemčiji z lutkovno predstavo za odrasle Tihožitje v režiji Tina Grabnarja, ki bo nocoj v berlinskem gledališču Schaubude odprla mednarodni festival sodobnega lutkovnega in predmetnega gledališča Theater der Dinge. Predstava tematizira fenomen vračanja dostojanstva mrtvim živalim.

Ljubljana, Lutkovno gledališče. Lutkovno gledališče. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Lutkovno gledališče.
Lutkovno gledališče.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Predstava Tihožitje, ki je bila premierno uprizorjena oktobra 2020 v času festivala sodobne lutkovne umetnosti Lutke, je nastala v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, zavoda Flota Ljubljana in zavoda Flota Murska Sobota.

Igra z dokumentaristično noto gledalca sooči z vprašanji o odnosu do življenja skozi devet poskusov vračanja dostojanstva mrtvim živalim. "V lutkovni predstavi poskuša režiser skupaj s soustvarjalci z radikalnimi uprizoritvenimi pristopi razumeti tisto, kar ljudi dela žive", so ob lanski premieri zapisali v gledališču.

Predstava odpira vprašanje taksidermije, umetnosti ohranjanja živalskih teles, ki je bila denimo v viktorijanski dobi predvsem kurioziteta in simbol prestiža oziroma trendovski dekor visoke družbe v imenu naravoslovnih znanosti, so spomnili v gledališču.

Taksidermija lahko služi kot metafora za ljubezen do narave ali kot metafora za družbeno sprenevedanje in antropocentrično izkoriščanje narave. Kaže na tanko mejo med spoštovanjem, čaščenjem in izkoriščanjem, objektivacijo.

V predstavi igrajo Asja Kahrimanović Babnik, Iztok Lužar in Zala Ana Štiglic. Dramaturginja je Tjaša Bertoncelj, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Sara Smrajc Žnidarčič, avtor glasbe pa Mitja Vrhovnik Smrekar.

Na festivalu, ki bo trajal do 13. novembra, se bodo na več berlinskih prizoriščih, deloma pa tudi na spletu, predstavili sodobni lutkovni ustvarjalci iz ZDA, Konga, Belgije, Estonije, Francije, Katalonije, Nizozemske, Poljske, Češke, Nemčije in Slovenije. Slogan letošnjega festivala je Svet brez nas. Pod močnim vplivom izkušnje s pandemijo je tokratni umetniški fokus usmerjen v konec antropocentrizma in k novemu pozicioniranju vloge človeka na Zemlji, so še zapisali v LGL.