Svet 8.11.2021 6:00

Na Zagreb Film Festivalu več kot 130 filmov

Zagreb, 8. novembra - Letošnji 19. Zagreb Film Festival (ZFF) bo potekal med 14. in 21. novembrom na več lokacijah po hrvaški prestolnici. Prikazanih bo 134 filmov, ki bodo razporejeni v pet festivalskih programov. V glavnem tekmovalnem programu bodo na ogled tudi zmagovalci letošnjih prestižnih mednarodnih filmskih festivalov.

Hrvaška, Zagreb. Zagrebški filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Zagrebški filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Potem ko so lanski ZFF zaradi pandemije v celoti prestavili na splet, se organizatorji letos veselijo ponovnega srečanja z občinstvom v kinodvoranah, je dejal direktor ZFF Boris T. Matić. Poudaril je, da so pripravili enega doslej najbogatejših festivalskih programov, s številnimi nagrajenimi filmi in avtorji, piše na spletni strani festivala.

V glavnem tekmovalnem programu celovečercev je 12 naslovov, med katerimi sta letošnja zmagovalca festivalov v Benetkah in Cannesu, kot tudi trikratni nagrajenec festivala Sundance, je dejal Matić.

Zmagovalni film beneškega festivala je celovečerec Dogodek režiserke Audrey Diwan, medtem ko so v Cannesu za najboljšega izbrali film Titan režiserke Julie Ducournau. Nagrado za najboljši film in režijo ter nagrado občinstva na Sundanceu pa je osvojil kosovski celovečerec Panj režiserke Blerte Basholli, kar je bilo tudi prvič v zgodovini festivala, da je en film postal trojni nagrajenec.

Med 12 filmi v tekmovalnem programu jih je pet, ki so jih matične države izbrale kot kandidate za nominacijo za oskarje. Poleg Titana in Panja, tudi islandski film Jagnje režiserja Valdimarja Johannssona, finski celovečerec Kupe št. 6 režiserja Juhe Kuosmanena ter nemški film Velika svoboda režiserja Sebastiana Meisea. Premierno bodo predvajali hrvaški film Zbornica mlade režiserke Sonje Tarokić.

Nagrade bodo podelili tudi v mednarodnem in hrvaškem programu. V vsakem programu bo prikazanih po deset filmov. V žiriji mednarodnega programa kratkih filmov bo slovenski režiser Rok Biček.

Novi tekmovalni program je naslovljen Mreža festivala Jadranske regije, združuje pa filmske festivale iz Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške in Srbije. Zanimiva programi sta tudi Znova z nami in Velikih 5.

Sočasno s festivalom v Zagrebu bodo izbrane filme prikazali v kinodvoranah 20 hrvaških mest. Med drugimi bo na turneji lanski zmagovalec ZFF, koprodukcija Srbije, Nizozemske, Slovenije, BiH in Francije, Oaza srbskega režiserja Ivana Ikića. Filmi bodo dosegljivi tudi na spletnih platformah kinoeuropa.hr in croatian.film.

Za obiskovalce bodo obvezna digitalna covidnega potrdila ali veljaven negativen test na novi koronavirus.