Slovenija 5.11.2021 9:21

V Mali Drami monodrama o neštetih razlogih za življenje

Ljubljana, 5. novembra - V Mali Drami bo drevi premiera monodrame Duncana Macmillana Vse sijajne stvari, ki obravnava problematiko samomora s perspektive posameznika, ki si je blizu s samomorilno osebo. V predstavi, ki jo je režirala Barbara Gračner, igra Uroš Fürst, ki je tudi prevedel dramski tekst. Pri ustvarjanju igre je sodeloval psihiater Borut Škodlar.

Ustvarjalci interaktivne predstave so na nedavni novinarski konferenci poudarili, da Vsem sijajnim stvarem težko rečejo predstava. Po režiserkinih besedah "gre za druženje. Za dogodke medosebnih odnosov, ki narekujejo skupinsko dinamiko", Fürst pa bi se tudi besedi druženje raje izognil in ostal pri terminu monodrama.

Ta po njegovem mnenju temelji na stavku, ki ga tudi izgovori v njej: "Če hočeš danes preživeti, si moraš znati predstavljati, da bo jutri boljše, kot je bilo včeraj." Ta stavek po njegovem mnenju daje upanje za pogum, ki ga posameznik v sodobnem svetu potrebuje, da verjame v boljšo prihodnost.

Monodrama Vse sijajne stvari ne obravnava situacije človeka, ki bi bil sam samomorilen, temveč se skozi oči otroka, mladostnika in odraslega dotakne bolj spregledane tematike, to je življenja z nekom, ki je samomorilen, so zapisali v ljubljanski Drami.

Zaradi omenjenega je Fürst, kot je povedal, čutil veliko odgovornost in se ves čas s strahom spraševal, "če je pravi medij za to besedilo". Pri ustvarjanju je sodeloval tudi s psihiatrom Borutom Škodlarjem.

Ta je opozoril na pomen psihoedukacije v monodrami. V besedilu in igri so spretno vpletene pomembne informacije o samomoru in njegovih vplivih, vzrokih in posledicah. Najpomembnejša stvar pa je po psihiatrovem prepričanju t.i. seznam proti smrti, ki si ga igralec sestavlja in ki obsega vse razloge, zakaj je vredno živeti: "Seznam stvari, zaradi katerih je vredno zjutraj vstati. Vztrajati in si prizadevati. Sprejemati življenje in kukati preko njegovih meja...," je razmišljal Škodlar.

Pomembno vlogo pri predstavi igra tudi glasba. Precej skladb, večinoma priznanih jazzovskih glasbenikov, je avtor drame že sam predvidel, zaradi česar je bilo težko ustvariti poleg še nekaj, kar bi "pariralo klasikom", je povedal Martin Voglar, ki je kljub temu dodal nekaj avtorskih vložkov.

Igro v izvirniku Every Brilliant Thing (2013) Macmillan podpisuje v soavtorstvu z igralcem Jonnyjem Donahoejem, ki je v njej tudi igral. Ljubljansko avtorsko ekipo poleg omenjenih sestavljajo še asistent režiserke Dimitrij Gračner, scenografinja Sara Slivnik, lektorica Tatjana Stanič in učitelj klavirja Joži Šalej.