Na hitro prelistano 6.11.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. novembra - Pri založbi Litera je izšel izbor poezije Matthiasa Göritza V nebesih dežuje, pri Mladinski knjigi pa zbirka osebnostnih testov Haulwen Nicholas Kdo sem? ter knjiga Skrivnostno življenje gliv, ki jo podpisuje Robert Hofrichter.

V SLOVENŠČINI ŠE IZBOR GÖRITZOVE POEZIJE

Pod okriljem Založbe Litera je v prevodu Aleša Štegra izšla pesniška zbirka V nebesih dežuje nemškega avtorja Matthiasa Göritza. Po treh romanih se tako Göritz slovenskemu prostoru predstavlja še z izborom poezije iz štirih pesniških zbirk. "Oblikovno dovršena, vsebinsko sinkretična, muzikalna, neposredna, a premišljena zbirka nas pospremi od eksistencialnih vprašanj do potovanja po svetu, med katerim se znajdemo pri kraji avtomobilov in na ekspediciji do Južnega pola. Naša past je bila teči skozi tekste, kot če bi vsebovali napotke za kakršnokoli (boljše) življenje," so zapisali pri založbi.

KNJIGA KDO SEM? ZA SPOZNAVANJE SEBE

V knjigi Kdo sem?, ki jo podpisuje britanska avtorica prispevkov in knjig o popularni psihologiji Haulwen Nicholas, je zbranih 25 osebnostnih testov, s katerimi lahko bralci po zapisu Mladinske knjige spoznajo sebe, raziščejo skrite kotičke svoje osebnosti in se soočijo z lastnimi močnimi in šibkimi točkami, predvsem pa - poskrbijo zase. "V zbirki osebnostnih testov boste našli kompleksne in že uveljavljene teste, ki temeljijo na Feudovih in Jungovih teorijah, nevrolingvističnem komunikacijskem modelu in znanih modelih Myers Briggs in Insights. Za razvedrilo in sprostitev pa lahko izberete tudi tiste zabavnejše in lahkotnejše ter, na primer, ugotovite: katera žival je vaša vodnica, katera vadba vam najbolj ustreza in kateremu astrološkemu znamenju ste najbližje," so povzeli pri založbi. Avtorica v uvodu zapiše, da so osebnostni testi zanjo orodje, ki ji iz dneva v dan pomaga rasti in se razvijati. Knjigo je prevedla Tina Stanek.

KNJIŽNO POPOTOVANJE V SVET GLIV

Prav tako pri Mladinski knjigi je izšla knjiga Skrivnostno življenje gliv, ki jo podpisuje Robert Hofrichter, prevedla pa jo je Neža Božič. V knjigi so glive predstavljene kot simbol sodelovanja: "Ste vedeli, da glive niso rastline, ampak da so po sestavi bližje živalim (so pa seveda čisto samostojna biološka skupina)? Da je goba samo zunanji in vidni plod bitja, ki pa živi pod tlemi in lahko meri nekaj kilometrov? Da so glive svojevrstni možgani rastlinstva? Da brez njih ne bi imeli oblakov in padavin, antibiotikov in piva? Vse to in še marsikaj presenetljivega nam v vznemirljivi pripovedi predstavi avstrijski biolog in "šepetalec gobam" Robert Hofrichter," piše na spletni strani založbe.