Svet 9.11.2021 5:00

Slovenski dan na Mediteranskem filmskem festivalu v Rimu

Rim, 9. novembra - V Rimu od 5. do 14. novembra poteka Mediteranski filmski festival, na katerem se bo zvrstilo 12 slovenskih filmov. Danes, ko bo v sklopu festivala potekal slovenski filmski dan, bodo popoldne na ogled slovenski kratki filmi, sledila jim bosta Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc in Sanremo Miroslava Mandića.

Nova Gorica. Režiser Miroslav Mandić. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiser Miroslav Mandić.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), se je Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića, ki je tudi slovenski predstavnik za kandidaturo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film 2022, uvrstil v uradni tekmovalni program celovečernih filmov Mediteranskega filmskega festivala.

V uradni tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstila Sestre režiserke Katarine Rešek - Kukle, letošnji zmagovalec filmskega festivala kratkega filma na festivalu v Clermont Ferrandu, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je film prejel vesno za najboljši kratki igrani film, in študijski projekt Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar.

V fokusu celovečernih filmov sodobnih slovenskih režiserk sta večkrat nagrajena filma Rudar režiserke Hanne Slak in Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc. Slednja se je prav s tem filmom lani znašla v prvem Zlatem albumu evropskega sklada Eurimages.

V fokusu kratkih filmov sodobnih slovenskih režiserk so filmi Srečno, Orlo! režiserke Sare Kern, ki je leta 2017 zanj prejela Štigličev pogled za režijo, Ledena kraljica režiserke Tine Fratnik, Lovka režiserke Urške Djukić, Not Your Ordinary Sister režiserk Maše Zie Lenardič in Anje Wutej ter Steakhouse animatorke in režiserke Špele Čadež. Slednji je letos na festivalu v Ottawi prejel nagrado za najboljšo tehniko animacije, na letošnjem 74. filmskem festivalu v Locarnu posebno omembo mlade žirije, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu vesno za animirani film ter nagrado žirije na mednarodnem animiranem festivalu v Bucheonu. V fokusu kratkih filmov sodobnih slovenskih režiserk je še študijski projekt Vrzel režiserke Ane Trebše.

V programskem sklopu pogled iz prihodnosti pa je kratki animirani film Pogovor brez konca, študijski projekt režiserke Katarine Blažič. Društvo slovenskega animiranega filma ji je lani podelilo posebno omembo za študijski film.

Fokus slovenskih filmov v Rimu je nastal v sodelovanju in organizaciji SFC, veleposlaništva RS v Rimu in Mediteranskega filmskega festivala, so še sporočili s SFC.