Svet 9.11.2021 6:00

V berlinski galeriji Panke instalacija NINE Briclja Barage in Benderja

Berlin, 9. novembra - V berlinski galeriji Panke bo od danes na ogled nova, galerijskemu prostoru prilagojena različica instalacije NINE Martina Briclja Barage in Olafa Benderja (Raster-Noton). Baraga pa bo ta teden gostoval tudi na berlinskem sejmu znanosti, so sporočili iz Muzeja tranzitorne umetnosti (MoTA).

Izvirno delo NINE je sestavljeno iz matrice 99 balonov, ki predstavljajo poglobljeno, a intimno predstavo. Medtem ko so baloni napihnjeni, obkrožajo obiskovalce, da ustvarijo intenzivno fizično, zvočno in vizualno izkušnjo.

"Delo, ki ga je navdihnila Nenina pesem 99 Luftballons, protijedrska protestna pesem, reflektira distopične in destruktivne razpoke, ki se širijo v družbi. Vzpostavlja temno polje, kjer zvok, svetloba in predmeti vdihujejo, izdihujejo in utripajo v prostoru, ki se nenehno krči in razteza ter tako ustvarja zelo intenziven, celo klavstrofobičen psiho-fizični in socialno-prostorski ambient," so zapisali v muzeju (MoTA).

Slovenski medijski umetnik in kurator Bricelj Baraga bo ta teden gostoval tudi na berlinskem sejmu znanosti. Kot piše v najavi, ga bosta Collegium Hungaricum Berlin in Slovenski kulturni center v Berlinu v sredo povezala z nagrajeno madžarsko grafično oblikovalko Anno Farkas.

Umetnika bosta po napovedi spregovorila o svojem delu, ki premošča prepad med umetnostjo in znanostjo. Oba namreč želita z uporabo znanstvenoraziskovalnih metod, tehničnih inovacij, vizualizacije podatkov in edinstvene estetike izzivati način dojemanja časa in prostora, še piše v sporočilu za javnost.

Dela in skulpture Briclja Barage, tudi direktorja muzeja MoTA, ustanovitelja festivala Sonica in člana raziskovalno umetniške skupine Nonument Group, raziskujejo odnose med prostori, okoljem, naravo, tehnologijo in ljudmi.

Njegove instalacije in intervencije so pogosto postavljene v neobičajne urbane kontekste ali naravna okolja. Je avtor interaktivnih del, ki temeljijo na ustvarjanju novih situacij v javnem prostoru, koncepta, ki ga sam razume zelo široko in obsega tako dejanske prostore v mestu ali naravi kot tudi virtualne svetove. Za svoja dela je prejel več mednarodnih nagrad, med njimi nagrade festivala Glow, medijskega bienala Wro, Europrix Multimedia Award, nagradi Memefest in Baltimore Magazine ter Plečnikovo odličje.