Slovenija 9.11.2021 12:06

Festival Enimation bo v Mariboru 11. odprl svoja vrata

Maribor, 9. novembra - S četrtkovim uradnim odprtjem v Lutkovnem gledališču Maribor se bo v Mariboru začel 11. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation. Večina filmskih projekcij in družabnih dogodkov se bo do sobote odvrtela v Vetrinjskem dvoru. Osrednji del dogodka predstavlja mednarodni tekmovalni program, med katerimi bo žirija izbrala najboljše.

Ljubljana. Spletna stran festivala Enimation. Foto: www.enimation.si

Ljubljana.
Spletna stran festivala Enimation.
Foto: www.enimation.si

Filmski festival za mlajšo generacijo vsako leto poteka v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture. Kot je pred dogodkom povedal izvršni vodja festivala Rene Puhar, je 30 filmov mednarodnega tekmovalnega programa in 15 filmov slovenskega tekmovalnega programa razvrščenih v tri starostne kategorije - mini za otroke do desetega leta, midi za otroke od 11. do 14. leta ter maxi za mladostnike od 15. do 19. leta.

Po besedah programske vodje Hane Repše si bodo obiskovalci lahko ogledali sijajne filme otrok in mladih z vsega sveta, v tekmovalno kategorijo pa letos dodajamo tudi slovensko filmsko produkcijo, ki tudi med otroci in mladimi postaja vse boljša, zato si zasluži poseben tekmovalni program.

"Ta bo mladim iz Slovenije pomenil dodatno vzpodbudo za nadaljnje filmsko ustvarjanje in jim obenem omogočil, da se potegujejo za priznanja ter si tako pridobijo možnost uvrstitve filma v mednarodno tekmovanje mreže festivalov in organizacij Youth Cinema Network," je pojasnila Hana Repše.

Izmed vseh tekmovalnih filmov bo tričlanska mednarodna žirija, v kateri bodo Ciarda Tobin iz Irske, Rok Govednik in Darko Herič, med vsemi filmi izbrala po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki bo prejel glavno nagrado festivala - malega slona.

Tekmovalni program bo obogaten s spremljevalnim, ki bo tokrat v ospredje postavil kamero ter poklic direktorja fotografije in filmskega snemalca. Kot je povedal letošnji žirant festivala in avtor v času dogodka predstavljene razstave Filmska generacija Darko Herič, gre za poklic, ki se ukvarja z vizualnim izgledom filma - torej predvsem z barvami, svetlobo, gibanjem kamere in kontinuiteto izgleda celotnega filma.

"Prevaja naš tridimenzionalni svet v filmski jezik. Direktor fotografije je lahko hkrati tudi snemalec ter poleg ostalih nalog tudi operira s kamero," je poudaril Herič, ki se je za film zanimal že v srednji šoli, nato pa se je odločil za izobraževanje na področju direktorja fotografije, saj ga je navduševala prepletenost likovne umetnosti ter tehnike.

Četrtkova otvoritev ob 18. uri bo letos filmsko-gledališko obarvana. Mariborsko društvo Film Factory bo namreč skozi interaktivno predstavitev na praktičen in duhovit način predstavilo filmske poklice in uporabo filmske tehnike.

Po besedah Puharja so bili do zadnjega na trnih, ali jim bo zaradi aktualnih epidemioloških razmer festival sploh uspelo izpeljati, a za zdaj kaže, da jim bo to ob upoštevanju vseh ukrepov vendarle uspelo. Vseeno so se nekaterim dogodkom morali odpovedati, med drugim eni od delavnic za pedagoške delavce, saj je predavatelj iz Srbije.

Festival Enimation je del istoimenske platforme, ki poleg delavnic in krožkov za vse starostne skupine želi spodbujati otroke in mlade k spoznavanju in ustvarjanju kakovostnih filmov in del mednarodne mreže filmskih festivalov otrok in mladih Youth Cinema Network.