Svet 10.11.2021 6:00

Taika Waititi bo podpisal filmsko priredbo stripa The Incal

Los Angeles, 10. novembra - Taika Waititi bo režiral prvo filmsko priredbo uspešne serije znanstvenofantastičnih stripov The Incal. Waititi, režiser Marvelove uspešnice Thor: Ragnarok in prejemnik oskarja za film Zajec Jojo, bo po navedbah stripovske založbe Humanoids Associates podpisal tudi filmski scenarij, je povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Waititi je bil osupel nad priložnostjo, da v film priredi kultni strip The Incal francosko-čilskega avtorja Alejandra Jodorowskyja in francoskega umetnika Moebiusa. "Filmi in grafični romani Jodorowskyja so dolgo vplivali name in na številne druge," je izjavil režiser.

Po navedbah Humanoids Associates bo Waititijev poskus filmske priredbe slovitega stripa prvi, prihaja pa v obdobju, ko tovrstne produkcije še naprej prevladujejo v Hollywoodu in so dobro sprejete pri gledalcih.

"Ko mi je direktor Humanoids Associates Fabrice Giger predstavil delo Taike Waititija, mi je postalo jasno, da je on pravi," pa je dejal 92-letni Jodorowsky. "Popolnoma zaupam Waititijevi ustvarjalnosti, da bo filmu The Incal nadel osupljivo podobo. Intimno in hkrati kozmičnih razsežnosti," je dodal.

Strip The Incal je začel izhajati konec 70. let minulega stoletja, z milijoni prodanih izvodov pa velja za enega najbolje prodajanih znanstvenofantastičnih grafičnih romanov v zgodovini. V ospredju vesoljske epopeje je zasebni medgalaktični detektiv John Difool, ki odkrije mistični artefakt, katerega si prizadeva pridobiti več vplivni frakcij iz vse galaksije. Tako je Difool primoran rešiti vesolje, ob tem pa se poda tudi na duhovno potovanje, na katerem se ukvarja z vprašanji, kot je smisel obstoja, je povzela AFP.

Jodorowsky, ki je tudi filmski ustvarjalec, je znan po tem, da je skušal v 70. letih ustvariti ambiciozno filmsko različico romana Peščeni planet, a projekt ni bil uresničen, nekatere elemente pa naj bi kasneje uporabil za pisanje besedila za The Incal.

Waititi pa trenutno režira tudi Marvelovo nadaljevanje Thor: Love and Thunder, katerega izid je napovedan junija. V filmu igrajo Natalie Portman, Chris Hemsworth, Matt Damon in Christian Bale.