Slovenija 10.11.2021 0:30

Liffe se začenja v dvoranah in z nekaj več filmi na spletu

Ljubljana, 10. novembra - S projekcijo filma Pravi moški režiserke Marie Schrader se v Cankarjevem domu začenja 32. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe), katerega program obsega 79 celovečernih in 16 kratkih filmov. Zaradi poslabšanja zdravstvenih razmer bodo dvorane polovično zasedene, zagotovljene bodo dodatne projekcije, več filmov bo dostopnih na spletu.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Uvod v 32. Liffe bo po kratkem uvodu programskega direktorja Simona Popka zaznamovala projekcija filma Pravi moški režiserke Marie Schrader, ki je med drugim na Berlinalu prejel nagrado za najboljšo žensko vlogo. Gre za tragikomično zgodbo, ki raziskuje človekovo dojemanje ljubezni in hrepenenja ter se poglobi v vprašanje, kaj nas dela ljudi. V ospredju je znanstvenica Alma, ki mora tri tedne sobivati s humanoidnim robotom.

Za nagrado vodomec se bo potegovalo deset filmov, med njimi celovečerec Darka Sinka Inventura, tragikomedijo o človeku, ki spozna, da je imel o svojem življenju napačne predstave, ter mednarodno uspešni slovenski manjšinski koprodukciji Morena v režiji Antonete Alamat Kusijanović ter Telesce Laure Samani.

Kot morda najbolj komercialen film v letošnjem naboru je Popek omenil Spencer, interpretacijo štirih dni življenja princese Diane v režiji Pabla Larraina. Tudi letos pa ne bodo umanjkali filmi priznanih režiserjev, ki so prejeli glavne nagrade na festivalih A kategorije. Festivalski program vključuje tudi 16 kratkometražcev, najmlajši pa lahko nekaj zase najdejo v programu Kinobalon. Potekal bo tudi spremljevalni program.

Fokus festivala bo na kinematografiji Gruzije, festivalska retrospektiva Prepovedane ženske pa bo predstavila filme, ki so bili podvrženi cenzuri. Na Liffu se bodo s štirimi filmi poklonili septembra preminulemu legendarnemu francoskemu igralcu Jeanu-Paulu Belmondu, s filmom Belmondo veličastni Philippeja de Broce pa bodo 20. novembra ob razglasitvi letošnjih nagrajencev tudi sklenili festival.

Zaradi novih ukrepov in ker želijo Liffove filme približati čim širšemu občinstvu, bodo organizatorji preko videa na zahtevo namesto napovedanih 16 celovečercev ponudili več kot 40 filmov. Za razprodane filme in tiste, pri katerih je prodaja že presegla 50 odstotkov kapacitete dvorane, bodo na voljo dodatne projekcije.