Slovenija 10.11.2021 10:08

V zlatem abonmaju orkester s salzburškega Mozarteuma

Ljubljana, 10. novembra - V okviru zlatega abonmaja Cankarjevega doma (CD) bo nocoj v Gallusovi dvorani gostoval orkester z avstrijske glasbene ustanove Mozarteum v Salzburgu. Dirigent bo Howard Griffiths, solistka pa violinistka Arabella Steinbacher. Poleg Mozartovih del so na spored uvrstili še peto simfonijo Franza Schuberta.

Mozarteum je bil ustanovljen sredi 19. stoletja kot glasbena šola in ustanova za zbiranje Mozartovih dokumentov. V tem okviru deluje tudi simfonični orkester, ki se posveča poustvarjanju del tega avstrijskega skladatelja.

Kot so ob koncertu zapisali v CD, je "neposredna povezanost z Mozartom tako vizitka kot adut Orkestra Mozarteum, kulturnega ambasadorja mesta Salzburg in prejemnika zlate medalje Mozart". V svojem delovanju je po besedah organizatorjev razvil samosvojo in sodobno interpretacijo dunajskega klasicizma.

Simfonični orkester Univerze Mozarteum sestavljajo študenti univerze, ki v času študija lahko pridobijo izkušnje z igranjem v orkestru. K njegovemu umetniškemu razvoju so pripomogli dirigenti, kot so Leopold Hager, Hans Graf in Ivor Bolton.

Glasbeniki redno sodelujejo na Salzburškem festivalu in Mozartovih dnevih, gostujejo pa tudi drugod po Evropi, Aziji in obeh Amerikah.