Slovenija 11.11.2021 8:41

V Mariboru se začenja 11. festival otroškega in mladinskega filma

Maribor, 11. novembra - Z interaktivno simulacijo izkušnje pravega filmskega seta se popoldne v Lutkovnem gledališču Maribor začenja 11. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation. Večina filmskih projekcij in družabnih dogodkov se bo odvrtela v Vetrinjskem dvoru, kjer bodo v soboto podelili tudi nagrade najboljšim v mednarodnem tekmovalnem programu.

Maribor. Spletna stran 11. festivala otroškega in mladinskega filma Enimation. Foto: www.enimation.si

Maribor.
Spletna stran 11. festivala otroškega in mladinskega filma Enimation.
Foto: www.enimation.si

V današnjem otvoritvenem programu bo mariborsko društvo Film Factory skozi interaktivno predstavitev na praktičen in duhovit način predstavilo filmske poklice in obiskovalce seznanilo z uporabo filmske tehnike.

Na velikem zaslonu bodo predstavili z razlagami podkrepljeno dogajanje na snemalnem setu, prikazali kaj zajema filmska kamera, obiskovalci pa se bodo imeli priložnost preskusiti v različnih avtorskih in tehničnih vlogah.

Filmski festival za mlade vsako leto poteka v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture. Kot je pred dogodkom povedal izvršni vodja festivala Rene Puhar, je 30 filmov mednarodnega tekmovalnega programa in 15 filmov slovenskega tekmovalnega programa razvrščenih v tri starostne kategorije - mini za otroke do desetega leta, midi za otroke od 11. do 14. leta ter maxi za mladostnike od 15. do 19. leta.

Izmed vseh tekmovalnih filmov bo tričlanska mednarodna žirija izbrala po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki bo prejel glavno nagrado festivala - malega slona.

Tekmovalni program bo obogaten s spremljevalnim, ki bo tokrat v ospredje postavil kamero ter poklic direktorja fotografije in filmskega snemalca. Med drugim bo v času festivala na ogled tudi razstava Filmska generacija letošnjega žiranta Darka Heriča, ki se ukvarja prav s filmsko fotografijo. Kot je dejal, gre za poklic, ki se ukvarja z vizualnim izgledom filma - torej predvsem z barvami, svetlobo, gibanjem kamere in kontinuiteto izgleda celotnega filma.

Organizatorji so bili do zadnjega na trnih, ali jim bo zaradi aktualnih epidemioloških razmer festival sploh uspelo izpeljati, a za zdaj kaže, da bodo to ob upoštevanju vseh ukrepov vendarle zmogli. Vseeno so se nekaterim dogodkom morali odpovedati.

Festival Enimation je del istoimenske platforme, ki poleg delavnic in krožkov za vse starostne skupine želi spodbujati otroke in mlade k spoznavanju in ustvarjanju kakovostnih filmov in del mednarodne mreže filmskih festivalov otrok in mladih Youth Cinema Network.