Slovenija 11.11.2021 10:11

V Novi Gorici se začenja festival Pixxelpoint

Nova Gorica, 11. novembra - V Novi Gorici se danes začenja mednarodni festival sodobnih umetniških praks Pixxelpoint, ki bo že 22. združil umetnike iz več držav. Do 18. novembra bodo predstavili svoje projekte na presečišču umetnosti, znanosti in sodobnih tehnologij. Zaradi epidemioloških razmer bo dogajanje nekoliko spremenjeno, so sporočili iz Kulturnega doma Nova Gorica.

Tokratna izdaja festivala Pixxelpoint z naslovom Globoki globoki gozd je povabila umetnike, da odkrijejo fenomen gozda. Letos na festivalu sodeluje 11 umetnikov ali umetniških skupin. Večina med njimi prihaja tokrat iz Slovenije, iz tujine pa iz Rusije, Ukrajine in Koreje.

Kuratorka festivala je Olena Kasperovych iz Ukrajine, ki je po lani odpovedanem sodelovanju zaradi omejitvenih ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa, letos vendarle prispela v Novo Gorico.

Gozd kuratorka prepoznava kot simbol iniciacije, kot prehod v odraslost, nekaj strašljivega in temnega, a hkrati kot simbol sprememb. Po drugi strani pa jo zanima odnos med naravo in umetnim, kar se izraža tudi skozi umetniška dela. "Po Carlu Jungu je arhetip gozda pravzaprav prototip nezavednega, ki je že samo po sebi globoko, nedosegljivo in nedoumljivo. Gozd kot nekaj velikega, neznanega, neraziskanega in zatorej strašnega in nevarnega, nekaj podzavestno agresivnega, kraj, kjer že od pradavnine prebivajo naši demoni in strahovi, ki so zapisani v naš kolektivni spomin," je povedala na predstavitvi.

Skupaj z umetniki je postavila razstavo v Mestni galeriji v Novi Gorici, ki jo odpirajo nocoj ob 19. uri.

Sledilo bo uradno odprtje letošnjega festivala ob 21. uri v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica. Na njem Zergon (Aleš Hieng) pripravlja avdio-improvizacijo v živo. Avtor pri tem uporablja različne modularne sintetizatorje, efekte in posnetke z lokacij, s katerimi ustvarja razvijajočo, prostorsko in poglobljeno atmosfero.

Del programa bodo letos namenili otrokom, nekaj bo tudi predavanj. Festival se bo zaključil s kuratorkinim vodenjem po razstavi čez teden dni.

Zaradi novih ukrepov za preprečevanje okužb z novim koronavirusom bodo nekatere dogodke preselili na splet. O vseh spremembah bodo obveščali preko svojih spletnih kanalov.