Slovenija 12.11.2021 9:31

Forum nove glasbe letos s temo Glasba in mediji

Ljubljana, 12. novembra - V Ljubljani bo po lanski krstni izvedbi spet zaživel Forum nove glasbe. Društvo UHO je pripravilo šest koncertov, ki bodo ponudili v Sloveniji še neslišane kompozicije, med njimi štiri novonastala domača dela. Kuratorica festivala Iris ter Schiphorst je za temo izbrala glasbo in medije. Prvi koncert bo nocoj v Slovenski filharmoniji.

Umetniški vodje festivala, muzikolog Gregor Pompe ter skladateljici Nina Šenk in Larisa Vrhunc, želijo s Forumom nove glasbe kot naslednikom tradicije, ki jo je v preteklih dveh desetletjih gojil ansambel Slowind, slovensko javnost še naprej seznanjati z najnovejšo glasbo izstopajočih skladateljev današnjega časa ter povezati domače izvajalce, ki delujejo v ansamblih za sodobno glasbo po Evropi, ob tem pa skrbeti tudi za novitete.

"Z letošnjim forumom smo skušali seči v drugo smer kot z lanskim. Z Vzhoda se selimo na Zahod, od skladatelja k skladateljici, od mlajše generacije k zreli generaciji, od nekoga, ki je bil predvsem igriv, k nekomu, ki je zelo poglobljen," je za STA povedal Pompe. Po njegovih besedah so sestavili tudi lasten ansambel, za katerega upajo, da bo postal stalni festivalski sestav. Predstavili bodo 25 skladb, ki še niso bile izvedene v Sloveniji, od tega bodo štiri slovenske novitete.

Za kuratorico festivala so tokrat izbrali nemško skladateljico nizozemskih korenin Iris ter Schiphorst, ki si je po navedbah organizatorjev že zagotovila mesto med najpomembnejšimi sodobnimi glasbenimi umetniki, kar dokazujejo izvedbe najprestižnejših zasedb in ansamblov po svetu.

Za temo festivala si je izbrala glasbo in medije, saj se je v svojih skladbah pogosto ukvarjala z novimi tehnološkimi možnostmi, pogosto je s to kombinacijo po Pompetovih besedah naslavljala tudi pereče družbene teme. Na program je uvrstila skladbe, ki so nastale v zadnjih desetih letih, ob teh pa bo mogoče slišati še nekatera temeljna dela, ki jih slovensko občinstvo še ne pozna. "Mislim, da je program zelo raznolik tako v generacijskem pogledu kot v rešitvah, ki jih prinašajo skladbe," je ocenil Pompe.

Naročili za nova dela sta prejela Aleksandra Bajde in Tilen Lebar, v sodelovanju z Zavodom Sploh pa bosta prvič predstavljeni še skladbi Tomaža Groma in Nine Dragičević. "Veseli me, da smo vzpostavili koprodukcijsko sodelovanje z zavodom Sploh in da bomo na festivalu lahko slišali tudi dve novi skladbi, ki sta ju ustvarila skladatelja sodobne slovenske improvizirane glasbene scene," je dodal Pompe.

Koncerti se bodo vrstili do 27. novembra v Slovenski filharmoniji in Stari elektrarni. "Tako kot lani želimo tudi s prizoriščem nakazati, da se širimo, da je sodobna glasba nekaj živega, ne nujno vezana na tradicionalna koncertna prizorišča," je še povedal Pompe. Festival bodo pospremili predkoncertni pogovori in muzikološka delavnica na izbrano temo.