Na hitro prelistano 13.11.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. novembra - Pri Mladinski knjigi so izdali novo knjigo radijskega voditelja Mihe Šaleharja z naslovom Pustolovec zmote, pri založbi Miš pa roman novinarke in popotnice Anje Kovačič, naslovljen Ujeta v svobodi. Založba UMco je izdala Dnevnik mladega naravoslovca, ki ga podpisuje mladi irski avtor Dara McAnulty.

Srbija, Beograd. Knjige, knjižni sejem. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Knjige, knjižni sejem.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

PUSTOLOVEC ZMOTE - NOVA RAZMIŠLJANJA RADIJCA MIHE ŠALEHARJA

Novo knjigo Pustolovec zmote, ki sledi uspešni zbirki kolumn Duh česa, je Miha Šalehar podnaslovil Patetični priročnik za razumevanje priletnega alfa samca. V priročniku "za uporabo moških srednjih let" ponuja 40 samoanaliz, v katerih išče ključni odgovor, kako osmisliti prihodnost. Ob tem pred bralci brez cenzure razkrije svoje napake in zablode iz preteklosti.

Avtor v knjigi predstavi tudi svoje osebne težave. Že v uvodnem poglavju odkrito in na humoren način spregovori o svoji motnji pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD), iskreno pa se sooči tudi z zagatami srednjih let.

Miha Šalehar (1974) je radijski in televizijski voditelj. Z bratom Matevžem Šaleharjem - Hamom sta v 90. letih ustanovila glasbeno skupino Babewatch, ki pa je po nekaj letih razpadla. Od leta 2000 je zaposlen kot voditelj na RTV Slovenija. Leta 2018 je izšla zbirka njegovih kolumn Duh česa, ki je poleti tega leta obveljala za najbolj prodajano knjigo v knjigarnah Mladinske knjige.

UJETA V SVOBODI - ROMAN SLOVENSKE POPOTNICE

Roman Ujeta v svobodi je izpoved popotnice, ki zaradi ukinjenih letov ob začetku pandemije ostane ujeta na Salomonovih otokih - sama v tropskem raju med neznanimi ljudmi in njihovimi običaji. Avtorica bralca z izostrenim pogledom popelje na odisejado po Avstraliji, Havajih, Fidžiju, Salomonovih otokih in se s spomini dotika še nekaj drugih raziskovanj. Preživi hurikan sredi oceana, doživi umor med aborigini, se tik pred njegovim zaprtjem povzpne na Uluru, se potaplja z morskimi psi ter se za prelevi v učiteljico na vaški šoli.

"Nekateri so mi nastavili ogledalo, drugi so mi prisolili zaušnico, nekateri so pluli po isti reki, čeprav proti toku... bili pa so enostavno tam, ko sem jih najbolj potrebovala," je med drugim zapisala Anja Kovačič, ki poti ni doživela le v fizičnem smislu, ampak tudi kot metafizično pot vase.

Anja Kovačič je novinarka in publicistka, ki je svoje znanje med drugim pridobila na študiju v Italiji, se kalila v novinarskem svetu pri največjih slovenskih televizijskih hišah, utrjevala izkušnje pri lokalnih medijih in delovala tudi v marketinških in PR vodah.

DNEVNIK MLADEGA NARAVOSLOVCA - KNJIGA IZPOD PERESA MLADEGA IRSKEGA OKOLJEVARSTVENIKA

V knjigi Dnevnik mladega naravoslovca, nagrajeni z Wainwrightovo nagrado - britansko književno nagrado za najboljšo stvarno knjigo leta - Dara McAnulty pripoveduje zgodbo o spreminjanju narave okoli sebe od pomladi do poletja in od jeseni do zime, pa tudi o divjem viharju raznovrstnih misli v svoji glavi.

Knjiga raziskuje svet narave skozi perspektivo avtističnega najstnika, ki žonglira med domačimi nalogami, preverjanji znanja in prijateljstvi ter življenjem okoljevarstvenika in okoljskega aktivista. Z radovednostjo in sposobnostjo čudenja avtor z metodičnim pristopom razkriva srečanja z naravo na svojem vrtu in v divjini, piše o pozornem opazovanju kosov in labodov, pa žab, netopirjev, poljskih zajcev ter različnih cvetic, so zapisali pri založbi.

Dara McAnulty (2004) je naravoslovec, okoljevarstvenik in aktivist iz Severne Irske. Za svoje delo je prejel že več nagrad različnih britanskih okoljevarstvenih institucij. Je tudi najmlajši prejemnik medalje RSPB za okoljevarstveno delo.