Slovenija 13.11.2021 7:00

V ljubljanski Drami slavnostna premiera Müllerjevega Cementa

Ljubljana, 13. novembra - V ljubljanski Drami bo drevi slavnostna premiera drame Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata. Uprizoritev je del trilogije, ki sta jo v Zagrebu, Ljubljani in Beogradu po delu nemškega dramatika zasnovala Horvat ter avtor priredbe in dramaturg Milan Ramšak Marković. Predstava se osredotoča na intimno zgodbo Gleba in Daše.

Ljubljana. SNG Drama v Ljubljani. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
SNG Drama v Ljubljani.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je na nedavni novinarski konferenci povedal, da vsaka od uprizoritev trilogije tematizira drug vidik drame: ljubljanska, ki je nastala po prevodu Mojce Kranjc, se osredotoča na intimno zgodbo glavnih junakov Gleba in Daše.

Gleb Čumalov se po nekaj letih državljanske vojne po oktobrski revoluciji vrne domov, kjer se znajde v tovarni cementa, ki kljub visokoletečim revolucionarnim maksimam sameva. Njegova vrnitev domov je tudi vrnitev k ženi. Ta mu ljubezni ne vrača, njena ljubezen je zdaj Revolucija. Glebov cilj je od tega trenutka dvojen: prepričati novo oblast, da lahko ljudje/delavci sami ponovno usposobijo tovarno ter ponovno pridobiti srce svoje žene, so vsebino igre povzeli v Drami.

Ramšak Marković je na novinarski konferenci povedal, da so pri postavljanju ljubljanske predstave na oder izhajali iz ideje, kako bi delovalo, če ljubezenski odnos med protagonistoma igre, ki je obremenjen z zgodovino, iztrgajo iz tega konteksta in ga postavijo v meščansko stanovanje, kot da se nahaja v neke vrste vakuumu.

Horvat pa je povedal, da so želeli, da predstava "bolj kot na nekem plakatnem političnem polju deluje na našo čutnost, da se naseli v naša pričakovanja in nas straši kot pošast od znotraj ter da nam povzroča neko nelagodje". Predstava po njegovih besedah "od nas zahteva, da najdemo nek čuten aparat, ko jo bomo gledali".

Gleba in Dašo igrata Marko Mandić in Nataša Barbara Gračner. V predstavi igrajo še Igor Samobor, Vanja Plut, Nejc Cijan Garlatti, Gorazd Logar, Timon Šturbej in Drago Ivanuša (glas).

Predstava je spletno premiero doživela marca, ko so jo dvakrat izvedli v neposrednem prenosu z Velikega odra Drame. Po drevišnji premieri na Velikem odru načrtujejo prvi sklop ponovitev od 15. do 20. ter 22. novembra, 27. novembra bo sledilo gostovanje na Cement festu v Beogradu.

Müller je igro Cement, napisano leta 1972 in krstno uprizorjeno leta 1973 v Berlinu, naslonil na roman z istim naslovom Fjodorja Vasiljeviča Gladkova, klasika sovjetske socrealistične književnosti. Gladkov je roman objavil leta 1925, zgodbo pa napisal po lastni izkušnji dela v cementarni, v katero se je kot boljševik zatekel leta 1918 med rusko državljansko vojno.

Müllerjeva dela so bila v Sloveniji redko uprizorjena, a Cement je prišel na Veliki oder ljubljanske Drame že novembra 1976 in je edina režija Ljubiše Ristića v tem gledališču.