Slovenija 13.11.2021 0:30

S podelitvijo nagrad zaključek 51. Tedna slovenske drame

Kranj, 13. novembra - S podelitvijo nagrad se bodo drevi ob 19.30 v Prešernovem gledališču v Kranju sklenil 51. Teden slovenske drame. Organizatorji so po prestavitvi z marca na november letošnji festival kljub epidemiološkim omejitvam vendarle uspeli izpeljati. Poleg predstav so ponudili tudi bogat spremljevalni program.

Celje, Gledališče Celje. Dvorana, sedeži. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje, Gledališče Celje.
Dvorana, sedeži.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Festival, ki je posvečen slovenski dramatiki in njeni uprizoritvi, se je začel 3. novembra s podelitvijo nagrad z odpovedane lanske jubilejne izdaje festivala. Drevi pa bodo podelili nagrade letošnjega festivala, pri čemer sta dobitnici nagrad za novo dramsko besedilo že znani in sta bili razglašeni 6. aprila, ko bi se moral zaključiti festival, če bi ga izvedli v sprva načrtovanem terminu.

Strokovna žirija v sestavi Srečko Fišer, Matej Bogataj in Amelia Kraigher je med 36 prispelimi besedili za nagrado Slavka Gruma za najboljšega izbrala besedilo Maje Šorli Tega okusa še niste poskusili. Na natečaju za mladega dramatika pa je med 11 besedili žirijo najbolj prepričalo delo Nine Kuclar Stiković Jutri je v sanjah izgledal drugače.

Prav tako je že od pomladi znan prejemnik Grün-Filipičevega priznanja za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije. To je dramaturg Milan Ramšak Marković.

Danes bo znan še prejemnik Šeligove nagrade za najboljšo predstavo festivala po izboru žirije in prejemnik nagrade po izboru občinstva. Prvič pa bodo letos podelili tudi tri nove nagrade: nagradi Tedna slovenske drame za najboljšega igralca in igralko ter posebno nagrado po izboru žirije.

V tekmovalni program je bilo po izboru selektorja Roka Andresa uvrščenih šest predstav, v spremljevalni program pa pet. Zaradi produkcijskih težav, povezanih tudi z epidemijo covida-19 in epidemiološkimi ukrepi, treh izmed enajstih predstav na festivalu niso mogli uprizoriti. Tako je bilo na ogled osem predstav, v dodatnem programu pa so potekali različni dogodki, od strokovnih srečanj do koncertov.