Slovenija 15.11.2021 9:25

V Cankarjevem domu 14. Slovenski bienale ilustracije

Ljubljana, 15. novembra - Cankarjev dom (CD) je v sodelovanju z ZDSLU pripravil 14. Slovenski bienale ilustracij. Odprtja v živo letos zaradi slabe epidemiološke slike in ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa ne bo. Razglasitev dobitnikov nagrad bo mogoče spremljati ob 20. uri v živo prek Facebook strani CD. Nagrajenec za življenjsko delo je Daniel Demšar.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Žirija v sestavi Tatjana Pregl Kobe (predsednica), Petra Černe Oven, Silvan Omerzu, Zvonko Čoh in Nina Pirnat Spahić je letos pregledala 126 prijavljenih ilustratorskih projektov in na razstavo uvrstila 81 avtorjev, kar je največ doslej. Nagrajenec za življenjsko delo je na razstavi predstavljen zunaj tekmovalnega dela bienala z izborom ilustracij in knjig.

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) je Demšarja za prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo na bienalu ilustracije predlagala zaradi obsežnega in kakovostnega ilustratorskega opusa, inovativnosti pri iskanju novih tehnoloških procesov tiskanja na papir ter brisanja meje med ilustracijo in sliko. Predvsem pa zaradi globokih sledi, ki jih pušča za sabo v svetu knjižne avtorske ilustracije, piše v sporočilu za javnost. Odločitev o nagrajencu je nato sprejela ilustratorska sekcija ZDSLU.

Leta 1954 rojeni slikar, grafik, ilustrator in lutkar je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in diplomiral pri profesorju Štefanu Planincu. Med letoma 1986 in 2015 je sodeloval z revijo Ciciban. Z Ireno Majcen in Judito Krivec Dragan je bil leta 1992 pobudnik za ustanovitev sekcije ilustratorjev pri ZDSLU.

Od leta 2000 živi v Grižah pri Sežani ter se ukvarja s slikarstvom, grafiko, knjižno ilustracijo in lutkovnim gledališčem. Svoje delo je predstavil na 39 samostojnih in 59 skupinskih razstavah doma in v tujini ter se doslej udeležil skoraj vseh razstav bienala ilustracij. Ilustriral je več kot 50 knjig. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Hinka Smrekarja (2010), vpis na častno listo IBBY in Levstikovo nagrado za življenjsko delo (2013).

Kot še piše v sporočilu za javnost, je Demšar od samega začetka ustvarjanja eksperimentator, kdaj tudi inovator ter iskalec novih, drugačnih rešitev in tehnoloških posegov pri slikanju in risanju na papir. Z izvirnimi posegi v likovnem polju neredko orje ledino na področju brisanja meja med ilustracijo in čistim slikarstvom.

CD kontinuirano organizira Bienale ilustracije skupaj z ZDSLU od leta 1993. Ta likovna manifestacija tako že več kot četrt stoletja združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter njihove najboljše dosežke potrjuje z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja.

Razstava ves čas ohranja ustvarjalno moč in razkriva odličnost slovenske ilustracije z najrazličnejšimi avtorskimi poetikami, hkrati pa spremlja nove likovne izraze, rešitve in tehnike, saj umetniki ves čas prenavljajo slikarske tehnike, uvajajo elemente filma, stripa, animiranega filma, elektronskih medijev in drugih sodobnih tehnologij. Poleg tega je dragocen prispevek k uveljavljanju ilustracije, ki je v svojem največjem segmentu otroške ilustracije nepogrešljiva pri sooblikovanju likovnega razumevanja mladih in najmlajših, še piše v sporočilu za javnost.

Razstavo, ki bo v Galeriji CD na ogled od 16. novembra do 31. marca, spremlja obsežen katalog, v katerem so objavljeni vsi udeleženci in nagrajenec za življenjsko delo. Uvodno besedilo v katalogu z naslovom Jajčna tempera, jotabajti in svet podob vmes je prispevala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Petra Černe Oven.