Svet 15.11.2021 10:40

Umrl pisatelj Wilbur Smith

Cape Town, 15. novembra - V 89. letu je konec tedna v Južni Afriki preminil pisatelj Wilbur Smith, avtor skoraj 40 knjig, ki so bile prevedene v več kot 30 jezikov in prodane v več kot 140 milijonih izvodov po vsem svetu. Bralce je navduševal s pustolovskimi zgodbami, postavljenimi v različna okolja, od tropskih otokov, afriške džungle do starodavnega Egipta in Evrope.

V njegovi založbi Wilbur Smith Books so ob novici, v kateri niso razkrili vzroka pisateljeve smrti, zapisali, da je svet izgubil enega največjih mojstrov pustolovskega pisanja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pisatelj, ki se je s polnim imenom Wilbur Addison Smith rodil leta 1933 v Zambiji britanskim staršem, je že kot otrok zbolel za cerebralno malarijo. Starši so se bali, da mu bodo, če bo preživel, ostale trajne poškodbe možganov. Kot se je pozneje v življenju rad pošalil, je bil to verjetno vzrok, da se je odločil za pisateljski poklic. "Človek mora biti rahlo nor, da se odloči, da se bo preživljal s pisanjem," je rekel..

Svoj prvi roman When the Lion Feeds je objavil leta 1964. Knjiga, v kateri podaja zgodbo o mladem fantu, ki odrašča na ranču v Južni Afriki, je takoj postala uspešnica, ki ji je sledilo še 15 nadaljevanj.

Med njegovimi uspešnicami velja omeniti še romane River God, The Triumph of the Sun ter Grom in blisk. Slednji je bil z romani Leopard lovi v temi, Vozovnica za pekel in Kot morje lakotno preveden tudi v slovenščino.

V svojih spominih iz leta 2018 On Leopard Rock Smith piše o težkih časih in spodletelih zakonih, poročen je bil štirikrat, kar pa je na koncu po njegovih besedah prispevalo "k izpolnjenemu in čudovitemu življenju", je povzela AFP.

Sam si je želel, kot je nekoč zapisal, da bi se ga spominjali kot nekoga, ki je s svojim pisanjem poskrbel za užitek milijonov.