Svet 16.11.2021 6:00

Pri Christie's na dražbo že druga kopija Mona Lize

Pariz, 16. novembra - Avkcijska hiša Christie's bo 23. novembra na dražbi ponudila javnosti doslej neznano kopijo slike Mona Liza. Kopija iz 19. stoletja je poimenovana po gradu L'isle de Noe, ki je bil nekoč v lasti Williama de Noea. To bo že druga kopija Mona Lize, ki jo bodo ponudili na dražbi. Lani so kopijo te slavne slike na spletu prodali za 2,9 milijona evrov.

Kot so prepričani pri avkcijski hiši, bi lahko tudi tokratna kopija potrdila privlačnost mojstrovine Leonarda da Vincija, pa četudi gre le za kopijo. Spomnili so, da so lani junija Hekkingovo Mona Lizo, poimenovano po njenem lastniku Raymondu Hekkingu (1886-1977), prodali za slabe tri milijone evre.

Mona Liza, ki jo je Da Vinci ustvarjal 15 let in jo nato s seboj nosil vse do smrti leta 1519, velja za eno najbolj prepoznavnih podob na svetu ter največjo znamenitost pariškega muzeja Louvre. Slika je kmalu po umetnikovi smrti prišla v zbirko francoskega kralja Franca I., že od 17. stoletja pa je bilo izdelanih več kopij, ki kažejo na privlačnost in fascinacijo nad sliko, piše portal Artdaily.

Tokratno kopijo iz 19. stoletja so odkrili na omenjenem gradu. Bila je prekrita s prahom, uporabili so jo, da so z njo zakrili okno na grajskem podstrešju. Slika po pisanju portala Art Daily ni zapustila gradu vse do leta 1983, ko so jo dediči gradu prodali nekemu zbiratelju umetnin.