Svet 19.11.2021 6:00

V frankfurtskem muzeju razstava del Rembrandta in sodobnikov

Frankfurt, 19. novembra - V frankfurtskem Muzeju Städel je na ogled razstava Rembrandt v Amsterdamu: Ustvarjalnost in tekmovalnost. Združuje okoli 140 slik, grafik in risb nizozemskega umetnika Rembrandta van Rijn Rembrandta in njegovih sodobnikov ter pripoveduje o Rembrandtovem izjemnem vzponu in prevladi od 30. do sredine 50. let 16. stoletja.

Kitajska, Peking. Slika Artemis holandskega slikarja Rembrandta. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA.

Kitajska, Peking.
Slika Artemis holandskega slikarja Rembrandta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA.

Postavitev po pisanju spletnega portala Art Daily sledi Rembrandtovi poti od mladega ambicioznega umetnika iz Leidna do slavnega mojstra v Amsterdamu. Na njej je 60 Rembrandtovih del postavljenih v neposreden dialog s slikami drugih umetnikov njegovega časa. Ob delih iz zbirke Muzeju Städel, med katerimi je denimo znamenita slika Samsonova oslepitev, je na ogled vrsta svetovno znanih umetnikovih del iz pomembnih evropskih in ameriških muzejev.

Rembrandt je naslikal bogat in raznolik opus krajin, žanrskih prizorov in tihožitij, vendar je najbolj znan po svojih dramatičnih zgodovinskih slikah in realističnih portretih. Interakcija z drugimi slikarji je vplivala na njegov umetniški razvoj in tudi podjetniške ambicije. V vzdušju rivalstva in tekmovalnosti, ki je bilo značilno za Amsterdam tistega časa, kjer so se številni nadarjeni umetniki potegovali za naklonjenost bogatega meščanstva, je Rembrandt razvil svojo edinstveno likovno govorico, s katero se je povzpel na sam vrh izjemno konkurenčnega umetniškega trga.

Ko je Rembrandt v začetku 30. let 16. stoletja prišel v Amsterdam, še zdaleč ni bil neznan. Ker pa se je od svojih tekmecev želel razlikovati ne le po slogu, je svoja dela kmalu začel podpisovati zgolj z imenom, kar je postalo eden njegovih najbolj prepoznavnih znakov. Njegova iznajdljivost je navdušila meščane, ki so začeli pri njem naročati portrete. Poleg portretov je Rembrandt vse življenje ustvarjal tudi avtoportrete, saj je preko preučevanja lastnega obraza raziskoval, kako se na obrazu odražajo čustva in čustvena stanja.

V Amsterdamu se je Rembrandt tudi kmalu priključil slikarskemu cehu sv. Luke. Kot član ceha je lahko začel voditi lastno delavnico, kjer je mlade umetnike poučeval proti plačilu. V delavnici se jih je zvrstilo približno 40, s svojim delom pa je prav vsak izmed njih prispeval k Rembrandtovi slavi. Rembrandt je svoje učence spodbujal, naj razvijajo lastne ustvarjalne sloge, ne pa le kopirajo njegova dela. Ustvarjalna izmenjava z drugimi nadarjenimi umetniki je tako ves čas vplivala na njegovo umetnost in na ustvarjanje njegovih pomočnikov.

Na razstavi v Muzeju Städel, ki bo na ogled do 30. januarja 2022, so z deli med drugim zastopani še umetniki Ferdinand Bol, Anthonis van Dyck, Carel Fabritius, Gerard van Honthorst, Pieter de Hooch, Samuel van Hoogstraten, Pieter Lastman, Jan Lievens, Nicolaes Maes, Jacob van Ruisdael in Hercules Segers.

Rembrandt (1606-1669) se je rodil v Leidnu kot sin premožnega mlinarja. Slikarstvo je najprej študiral v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato se je preselil v Amsterdam. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini (1640) in ženini (1642) smrti je zašel v finančne težave. Ustvaril je okrog 700 slik, 300 jedkanic in okrog 1800 risb.