Svet 20.11.2021 5:00

V Muzeju Victoria & Albert razstava Faberge v Londonu

London, 20. novembra - V Muzeju Victoria & Albert danes na ogled postavljajo razstavo Faberge v Londonu: Od romantike do revolucije. Kot navaja Art Daily, gre za prvo večjo razstavo, posvečeno mednarodni prepoznavnosti legendarnega ruskega dvornega zlatarja Petra Carla Fabergeja, predstavlja pa tudi vlogo in pomen njegove manj znane londonske podružnice.

Razstava se osredotoča na Fabergejeve stranke iz visoke družbe in osvetljuje njegove uspehe v Veliki Britaniji ter tudi siceršnje mednarodno navdušenje nad razkošjem njegovih stvaritev. Fabergejevo delo je po zapisu galerije simboliziralo rusko obrt, razkošje in eleganco.

Postavitev obsega več kot 200 okrasnih predmetov, med katerimi bodo v ospredju tri slovita Fabergejeva jajca, ki jih je za razstavo posodil moskovski Muzej Kremelj.

Gre za največji imperialni velikonočni pirh, znan kot jajce iz Moskovskega kremlja, ki ga je navdahnila arhitektura moskovske cerkve Marijinega vnebovzetja, jajce iz Aleksandrove palače in pa Tristoletno jajce, ki je bilo leta 1913 ustvarjeno ob 300-letnici obstoja dinastije Romanov. Razstava bo na ogled do 8. maja 2022.

Faberge se je rodil v Sankt Peterburgu leta 1846 kot potomec hugenotov, ki so se pred pregonom umaknili iz Francije. Šolal se je v zahodni Evropi, potem pa v Sankt Peterburgu. Leta 1870 je od očeta prevzel utečeno draguljarno in atelje za umetno obrt. Hitro si je pridobil ugled kot izviren oblikovalec.

Bil je mojster za izdelavo okrasnih predmetov in nakita iz zlata, srebra in poldragih kamnov. V Evropi je postal znan, ker je presegel estetski okvir klasičnega nakita in iz dragih kovin začel ustvarjati tudi fantazijske predmete. Kmalu je odprl podružnice v Moskvi, Kijevu in Londonu.

Svetovno slavo je dosegel z imperialnimi velikonočnimi pirhi. Ker jih krasijo dragi kamni in plemenite kovine, njegove pisanice veljajo za ene najlepših in najdražjih umetnin na svetu. Umrl je leta 1920.