Svet 19.11.2021 11:09

V Pulju se začenja knjižni sejem, na njem tudi slovenski gosti

Pulj, 19. novembra - V Pulju bodo danes slovesno odprli 27. festival knjig Sa(n)jam knjige, na katerem bo več kot 250 založnikov predstavilo približno 30.000 knjig. Do 28. novembra je napovedanih več kot 40 različnih festivalskih dogodkov, kot so predstavitve knjig, pogovori in razstave. Med več kot 50 gosti bodo tudi slovenski avtorji.

Ljubljana. Knjige. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Uvod v desetdnevni knjižni festival so zaupali beograjskem založniku in pisatelju Ivanu Čoloviću, ki je ustanovitelj in urednik znamenite založbe XX vek. Na puljskem sejmu bo praznoval 50 let založbe s predstavitvijo zbornika Pol stoletja 2XX veka, so napovedali organizatorji.

Kot so poudarili, so letošnji sejem posvetili nedavno preminulemu istrskemu pesniku Dragu Orliću. Med prvimi festivalskimi dogodki bo tudi predstavitev njegove posthumne pesniške zbirke Arabeska.

V soboto bodo v okviru dogodka Ljubljana bere predstavili knjigo priznanega slovenskega fotografa in urednika Mladine Toneta Stojka Naša jeza je brezmejna: Demonstracije 1968-2020. Poleg Stojka, ki je znan kot redni spremljevalec protestov, bosta o knjigi govorila tudi slovenska avtorja Goran Vojnović in Boris A. Novak. Po predstavitvi knjige bodo v mestni galeriji odprli tudi Stojkovo razstavo fotografij Naša jeza je brezmejna, so napovedali na spletni strani festivala.

Pesnik, dramatik in prevajalec Novak bo obenem tudi gost rednega festivalskega programa Zajtrk z avtorjem v ponedeljek, medtem ko bo v torek gost filozof Mladen Dolar. Na spletni strani festivala so med drugim objavili Dolarjev prispevek o Stojkovi knjigi in razstavi pod naslovom Počakajmo z revolucijo dokler ne pride Tone Stojko.

V fokusu letošnjega festivala bo tema ljubezni. Na nedeljskem dogodku Slovenski vrt ljubezni bo slovenska avtorica, prevajalka in kritičarka Gabriela Babnik govorila o svoji knjigi Intimno, ki je prevedena v hrvaščino.

Gosti festivala bodo sicer večinoma hrvaški avtorji. Iz tujine poleg slovenskih avtorjev prihajata še zelo prevajana ukrajinska književnica Sofija Andruhovič in nagrajenka Evropske unije za književnost, nemška avtorica Laura Freudenhaler. Gostili bodo tudi beograjskega igralca Sergeja Trifunovića, ki je objavil avtobiografsko delo Stovarište. O knjigi bo govoril tudi Vojnović.

Na festivalu bodo obeležili tudi 40. obletnico smrti enega največjih hrvaških književnikov Miroslava Krleže. Prav tako so napovedali predstavitev zbornika Dvesto let Dostojevskega.

Obiskovalci bodo izmed 30 ponujenih naslovov lahko izbirali najboljšo knjigo hrvaških avtorjev, ki bo prejela festivalsko nagrado Knjiga za vedno (Libar za vajk).

Organizatorji so se odločili, da bo za spremljanje festivalskih dogodkov v živo potrebno covidno potrdilo, medtem ko za vstop v sejemski prostor to ne bo potrebno. Obiskovalci morajo nositi zaščitne maske in spoštovati varnostno razdaljo. Obenem bodo organizatorji zagotovili neposredni prenos vseh dogodkov na spletu - na svoji spletni strani in Facebooku.