Na hitro prelistano 20.11.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. novembra - Pri založbi Miš so izdali antologijo Toneta Pavčka Živa sporočila, pri založbi UmCo pa knjigo ameriškega antropologa Daniela E. Liebermana Naravno gibanje. Založba Didakta je izdala knjigo pesmi, elegij in besedil Reta Walterja Brunharta z naslovom Razmislek.

Ljubljana. Knjiga ameriškega antropologa Daniela E. Liebermana Naravno gibanje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga ameriškega antropologa Daniela E. Liebermana Naravno gibanje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pesmi, elegij in besedil Reta Walterja Brunharta z naslovom Razmislek. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pesmi, elegij in besedil Reta Walterja Brunharta z naslovom Razmislek.
Foto: STA

Ljubljana. Antologija Toneta Pavčka Živa sporočila. Foto: STA

Ljubljana.
Antologija Toneta Pavčka Živa sporočila.
Foto: STA

ŽIVA SPOROČILA - 100 PAVČKOVIH PESMI PO IZBORU IGORJA SAKSIDE

Pesmi za antologijo Pavčkovih pesmi je zbral Igor Saksida. Kot je zapisal, je odveč poudarjati, kako vesel je bil te priložnosti. "Spet sem se lahko pogovarjal s pesnikom, tokrat predvsem prek njegovih pesmi za odrasle - predvsem tistih, ki jih je vzel iz dolenjske ljubezni, da jih pred začudeno oko bralca ponesejo dobre roke velikih otrok," je poudaril.

Kot meni, je treba "v sebi ohraniti nekaj otroško pristnega, a seveda ne otročjega, če želiš, da se te Pavčkovi verzi dotaknejo". Nekaj tiste otroške zaupljivosti in neposrednosti "potrebuješ, da se lahko čudiš mehkim potezam pokrajine, ki jo pesnik slika s svojimi rimami, da greš po stezici spoznanj in preizkušenj ter da na koncu in vedno znova zaslišiš tihi šepet otroških ali božjih krilatcev", je pojasnil.

"Po teh treh temeljnih tematskih skupinah sem, kolikor sem zmogel in znal, sestavil svoj izbor Pavčkove poezije. Izbranih nekaj manj kot 100 pesmi seveda ne more in tudi noče predstaviti kakršne koli zaokrožene podobe pesnikovega opusa, ki je desetkrat obsežnejši," je še poudarila avtor izbora pesmi. Ilustracije h knjigi je prispeval Andrej Brumen Čop.

Tone Pavček (1938-2011) se je rodil v Šentjuriju pri Novem mestu. Po 16. letu je živel v Ljubljani. Uspešno je končal študij prava, a se je pozneje posvetil novinarskemu, uredniškemu in kulturnemu delu. Delal je tudi na RTV Slovenija in bil skoraj 20 let glavni urednik Cankarjeve založbe. Bil je tudi redni član SAZU.

Pavčkova poezija se izmika neposrednemu impresionizmu, goji pa napol lirično napol refleksivno pesem, v kateri razmišlja o usodi človeka, njegovi ujetosti v spreminjanje in minevanje. Obenem je Pavček tudi eden najpomembnejših klasikov slovenske otroške in mladinske poezije. Je tudi avtor izpovedne knjige esejev Čas duše, čas telesa ter prevajalec ruske, srbske in hrvaške lirike. Pavčka mnogi poznajo tudi po sloviti knjigi Pesmi štirih, ki jo je leta 1953 izdal s Kajetanom Kovičem, Menartom in Cirilom Zlobcem ter po branju majniške deklaracije na ljudskem zborovanju leta 1989.

NARAVNO GIBANJE - NOVA KNJIGA AVTORJA USPEŠNICE ZGODBA ČLOVEŠKEGA TELESA

Pri založbi UmCo so šest let po izdaji uspešnice Zgodba človeškega telesa enega najbolj znanih antropologov na svetu in profesorja na Harvardu Daniela E. Liebermana poskrbeli še za prevod knjige Naravno gibanje. V knjigi, ki je napisana na osnovi deset let trajajočega raziskovanja, v katerem je navdihujoče povezal izsledke evolucijske biologije in antropologije z osebnimi izkušnjami, Lieberman natančno razloži, kako lahko telesna aktivnost v resnici koristi zdravju. Pri tem učinkovito ovrže urbana prepričanja glede različnih napačnih izhodišč, kot so sedenje, hitrost, moč, spanje, vzdržljivost itn., ter jasno pokaže smer, v katero bi se moral v prihodnosti usmeriti človek glede bolj prijazne in zdrave telesne aktivnosti v sodobni civilizaciji. Knjigo je prevedel Samo Kuščer.

RAZMISLEK - KNJIGA V LIHTENŠTAJNU ROJENEGEA AVTORJA, KI ŽIVI V SLOVENIJI

"Oblikovali so me številni drugi pisci, kot na primer Rainer Maria Rilke, Joseph Roth in Günter Grass. Ti trije pisatelji so doživeli dramatične osebne in politične spremembe. Tudi mene so s svojimi zelo različnimi kulturami oblikovale države Lihtenštajn, Švica, Avstrija in Nemčija. Moje osebne spremembe so mi dale veliko in me oblikovale v to, kar sem. Življenje se kaže raznoliko in lepo. Učimo se od drugih, od samih sebe, iz zgodovine in od življenja samega. A vsak človek je samosvoj in ima svoj način razmišljanja. Pisati pesmi, graditi besedila je kot doživetje, temelječe na razmišljanju in svojih življenjskih izkušnjah," je ob knjigi zapisal avtor Reto Walter Brunhart.

Reto Walter Brunhart se je rodil v Balzersu v Lihtenštajnu, danes živi v Ljubljani. Leta 2003 je odstopil s funkcije nacionalnega direktorja in vodje Državne policije Lihtenštajna. Pozneje se je preizkusil v diplomatskih vodah.