Slovenija 21.11.2021 10:00

Na Arsu cikel jazzovskih koncertov v sodelovanju s Cukrarno

Ljubljana, 21. novembra - Na tretjem programu Radia Slovenija, programu Ars, so več kot polstoletno tradicijo produkcije koncertnih prenosov v eter v novi sezoni nadgradili s ciklom jazzovskih koncertov, poimenovanih Jazz Ars All Stars. Mesečni jazzovski koncerti bodo potekali praviloma ob nedeljah v sodelovanju z novim kulturnim centrom Cukrarna. Prvi bo nocoj ob 20. uri.

Ljubljana. Cukrarna. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cukrarna.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V ciklu koncertov, ki bodo v baru Cukrarna, bodo predstavljali najboljše domače in tuje jazzovske zasedbe, vse koncerte pa bodo neposredno prenašali na Arsu. Omogočili bodo tudi video prenos na spletni strani rtvslo.si in družbenih omrežjih RTV Slovenija, programa Ars in bara Cukrarna, so sporočili z RTV Slovenija.

Prvi koncert bo nocoj, ko bo nastopila švicarsko-avstrijska zasedba, ki jo vodita pevka Lia Pale ter pianist in skladatelj Mathias Rüegg. Rüegg je najbolj znan po zasedbi Vienna Art Orchestra, ki jo je ustanovil in vodil več desetletij. S pevko Lio Pale sodeluje od leta 2013, ko sta izdala prvo ploščo Gone Too Far. Sledile so ji Poet's Love, A Winter's Journey, The Schumann Songbook in The Brahms Songbook. Na njih sta se poglobila v glasbo Roberta Schumanna, Johannesa Brahmsa, Franza Schuberta ter poezijo Heinricha Heineja in Rainerja Marije Rilkeja.

Dvojec združuje klasično glasbo z jazzom na povsem nov način, prežet s humorjem in svežino, so zapisali organizatorji. Z zasedbo, v kateri so nekateri najboljši evropski jazzisti, in s katero so prekrižali Evropo, bosta v Ljubljani nastopila prvič. Z njima bodo tolkalistka Ingrid Oberkanins, basist Hans Strasser in violinist Stanislav Paluch.

Na drugem koncertu cikla 12. decembra bo nastopil bobnar Aleš Rendla s svojim kvintetom. Pridružili se mu bodo dolgoletni sopotnik, basist in skladatelj Nino De Gleria, pianistka Rebeka Zajc ter saksofonista Primož Fleischman in Aljaž Rendla.

Aleš Rendla že tri desetletja velja za enega najbolj ustvarjalnih slovenskih jazzovskih glasbenikov. Igral je v nekaterih kultnih zasedbah, kot sta Begnagrad in Quatebriga. V Cukrarni bodo izvedli jagodni izbor skladb, ki so nastajale v zadnjih letih in so izšle na dveh avtorskih ploščah, Zgodbe in Sanjarije. Nekatere bodo izvedli krstno.

Tretji koncert bo 31. januarja 2022, ko bosta nastopila saksofonist Jure Pukl in pianist Marko Črnčec. Dolgoletna sodelavca, ki sta se uveljavila tudi v svetovni prestolnici jazza, New Yorku, bosta v sklopu cikla Jazz Ars All Stars bosta prvič nastopila v duu. Izvajala bosta povsem nove skladbe in priredbe popularnih, klasičnih ter jazzovskih skladb, so še napovedali organizatorji.