Slovenija 22.11.2021 11:23

Nagrada za najboljši prvenec na knjižnem sejmu Nataliji Milovanović za knjigo Samoumevno

Ljubljana, 22. novembra - Prvi dan virtualnega, 37. slovenskega knjižnega sejma so razglasili prejemnico nagrade za najboljši prvenec. Prejme jo Natalija Milovanović za pesniško zbirko Samoumevno. Kot je zapisala žirija, v knjigi Samoumevno ni skoraj ničesar povsem samoumevnega, ničesar, v kar bi pesnica ne mogla na ta ali na oni način podvomiti.

Ljubljana, Cankarjev dom. Slovenski knjižni sejem. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Nagrajeno knjigo, ki je izšla pri Centru za slovensko književnost, je izbrala žirija v sestavi Suzana Tratnik kot predsednica, Borut Gombač in Diana Pungeršič.

"Pesničina jedka, inovativna poetika postavi na krhka tla na videz še tako absolutna in nepremakljiva dejstva. In vendar to niso pesmi o spodmaknjenih tleh, polne kipečih simbolov, ki se vzpostavljajo ali brišejo drug v drugem. To je poezija, ki s svojo izrazito poetično močjo sama spodmika tla predsodkom, vnaprejšnjim sodbam, dušečim kalupom in predvsem slepi samozaverovanosti na mikro in makro ravni," je, kot so sporočili s knjižnega sejma, zapisala žirija.

In še: "Pesnica suvereno premika in razpira meje oziroma ugotavlja, da je samoumevna meja samo koža našega telesa. Sicer z brazgotinami, pa vendarle. Skratka, zbirka nevsiljivo uvaja v slovensko poezijo samosvoje prepletanje narativnosti in metaforike. Morda se lahko površnemu bralcu ob kakšnem verzu zazdi, da gre kdaj le za posrečeno besedno igro, največkrat temelječo na zabavnem sopostavljanju dveh sorodnih, značajsko pa relativno različnih jezikov in jezikovnih ozadij."

"V resnici pa so takšna sopostavljanja zmeraj dobro premišljena in simptomatična. Čeprav se problemov razseljenosti, drugačnosti, tujosti, tragike vojne in hordnega obnašanja, v zbirki pogosto loteva z izrazito ostrino, pa tudi z ironijo, cinizmom in črnim humorjem, pesničino pisavo zmeraj krasi neizbrisna osebna nota. Prav zaradi nje njen angažma nikoli ne zdrsne na raven parole ali hladne agitacije. In prav to dela poezijo Natalije Milovanović še kako otipljivo in prisotno zdaj in tukaj," je sklenila žirija.

Za nagrado so bili nominirani še Klemen Kordež za Hladno verigo, Nina Medved za Drseči svet in Teja Močnik za Kamne z Marsa.

Pogovoru z nagrajenko bo moč prisluhniti v oddaji Literarna matineja na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars v sredo, 24. novembra, ob 11.05.