Slovenija 22.11.2021 16:15

Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slikanico na temo osamosvojitve

Ljubljana, 22. novembra - V okviru virtualnega 37. slovenskega knjižnega sejma so razglasili tudi nagrado Kristine Brenkove za izvirno slikanico. Prejme jo Osamosvojitev avtorice Nataše Strlič in ilustratorja Damijana Stepančiča. Priznanji pa dobita Debela pekovka Petra Svetine in Petra Škerla ter Fant iz papirja Nejca Gazvode in Hane Jesih, piše na uradni spletni strani.

V knjigi Osamosvojitev sta moči združila kustosinja in zgodovinarka Nataša Strlič ter večkrat nagrajeni ilustrator Damijan Stepančič. V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine jo je izdala založba Miš ob 30-letnici slovenske države. Knjiga ponuja slikovit vpogled v dogajanje, življenje in vzdušje v Sloveniji med letoma 1980 in 1992 skozi 11 poglavij.

"Vsako poglavje uvaja krajše besedilo z nanizanimi zgodovinskimi dejstvi, ki mu sledijo pogosto humorno naravnane ilustracije in kratki opisi ključnih dogodkov ter oseb. Knjiga, ki naj bi bila prvenstveno namenjena mlajšim bralcem, je nedvomno zelo zanimiva tudi za odrasle, saj prinaša kronološki pregled prelomnih dogodkov, ki naj bi jih poznal Slovenec, pa tudi obilico zanimivih podatkov iz takratnega kulturnega, znanstvenega, športnega, gospodarskega in socialnega življenja," je presodila žirija.

Po njeni oceni je tudi odlična vizualna enciklopedija enega od najpomembnejših korakov v slovenski zgodovini, Stepančičeve risbe pa so hitre, sveže in varljivo enostavne interpretacije dokumentov, fotografij in simbolov. Čeprav risane tudi s pomočjo arhivskih fotografij, imajo ilustracije svojo poetiko, ki poustvarja razpoloženje takratnega časa. Po prepričanju žirije je Osamosvojitev dragocen likovno-tekstovni monolit.

Žirija je razglasila še dve priznanji. Priznanje nove poti za drugačnost prejme slikanica Petra Svetine in ilustratorja Petra Škerla Debela pekovka. Duhovita ljubezenska zgodba o debeli pekovki Margot sporoča, da ljudje na svet gledamo različno, kar je lahko "dragocena obogatitev našega obzorja in življenja, saj se raznovrstni pogledi lahko dopolnjujejo in celo sobivajo", Škerl pa v njej "mojstrsko obvladuje risbo, barvo, kompozicijo in ritem slikovne pripovedi", piše v utemeljitvi.

Posebno priznanje nove poti za inovativnost pa prejme slikanica Nejca Gazvode in Hane Jesih Fant iz papirja. Gazvodov literarni prvenec na področju mladinske književnosti na metaforičen način pripoveduje, kaj se lahko zgodi, ko se srečata dva zelo različna svetova - svet iz papirja in svet iz črnila. Ilustratorki pa je po oceni žirije uspelo z uporabo temeljnih likovnih elementov in materialov pričarati zgodbo o ljubezni in sovraštvu.

Žirijo so sestavljali akademski slikar in stripar Ciril Horjak, vodja službe za mlade bralce v Mariborski knjižnici Maja Logar ter urednica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih kot predsednica. Pregledala je 23 slikanic, ki so prispele na razpis.