Svet 23.11.2021 8:58

Umrl ameriški pisatelj Noah Gordon

Boston, 23. novembra - V starosti 95 let je umrl ameriški pisatelj Noah Gordon. Svojo prvo knjigo je objavil leta 1965, zaslovel pa je z romanom Zdravnik leta 1986, ki je postal prvi del trilogije o družini zdravnikov Cole. Umrl je v ponedeljek na svojem domu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, Boston. V starosti 95 let je umrl ameriški pisatelj Noah Gordon. Foto: Wikipedia

ZDA, Boston.
V starosti 95 let je umrl ameriški pisatelj Noah Gordon.
Foto: Wikipedia

Gordon se je rodil 11. novembra 1926 v Worcestru v zvezni državi Massachusetts. Odraščal je v judovski družini in se sprva na željo staršev odločil za študij medicine, a ga je kmalu zamenjal za novinarstvo. Med drugim je leta 1959 začel pri časniku Boston Herald in nato postal glavni urednik revije Science.

Pozneje se je preusmeril v svobodno novinarstvo, poleg romanov pa je še naprej pisal znanstvene prispevke. V svoji prvi knjigi, The Rabbi iz leta 1965, je opisal izkušnje judovsko-ameriškega odraščanja.

Drugo knjigo, The Death Committee, je izdal pet let kasneje, v svetu pa je zaslovel z Zdravnikom leta 1986, prvim delom trilogije o zdravniški družini Cole. Serija, postavljena v 11. stoletje, spremlja glavnega junaka Roberta Jeremyja Colea od njegovega otroštva v Angliji do življenja v Evropi in študija na medicinski fakulteti v Isfahanu, današnjem Iranu, kjer se je učil od velikega zdravnika Avicenne.

V trilogiji sta še romana Šaman iz leta 1992 in Odločitve iz leta 1995. Vsi so dostopni v slovenščini v prevodih Lidije Kreft, Suzane Pečnik in Maje Lihtenvalner.

Svoj zadnji roman, The Winemaker, je pisatelj objavil leta 2012. Zgodba je postavljena v špansko Katalonijo ob koncu 19. stoletja med karlistično vojno.

"Noetovo življenje in delo sta se dotaknila življenj milijonov bralcev po vsem svetu," je v sporočilu ob smrti zapisala njegova družina.