Svet 25.11.2021 6:00

Italija vzpostavila platformo s kulturnimi vsebinami

Rim, 25. novembra - Italijanske kulturne ustanove so znanja na področju digitalizacije, ki so jih pridobile med pandemijo covida-19, združile v nacionalni platformi ITsART. Ta ponuja od predstav, koncertov in filmov do virtualnih ogledov muzejev in spomenikov.

Italija, Rim. Ogled fresk v renesančni vili Villa Farnesina. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Rim.
Ogled fresk v renesančni vili Villa Farnesina.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V projekt, ki ga je italijanska vlada podprla s približno 19 milijoni evrov, so vključene ustanove od milanske Scale do Arheološkega parka Pompeji.

"Naš cilj je bil zagotoviti skupno platformo, ki bo dosegla vse večje število tistih po vsem svetu, ki jih zanimata italijanska umetnosti in kultura ter hkrati podpirala sektor uprizoritvenih in vizualnih umetnosti," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal generalni direktor projekta Guido Casali.

Beta različica platforme, ki od maja deluje v Italiji in Veliki Britaniji, je sedaj odprta za vse države Evropske unije.

Italija je bila s svojimi kulturnimi zakladi, obalami, jezeri in gorami pred izbruhom pandemije covida-19 v začetku leta 2020 peta najbolj obiskana država na svetu. Številni muzeji in druge ustanove, ki so morali zapreti vrata za obiskovalce, so, tako kot drugod po svetu, razvili spletno ponudbo za obiskovalce.

"Naredili smo kratke videe, v katerih pripovedujem o najdišču ali o tem, kaj počnemo, kako je bilo v času brez obiskovalcev. Naleteli so na zelo dober odziv," je povedal direktor Arheološkega parka Pompeji Gabriel Zuchtriegel.

Zuchtriegel ni bil naklonjen uporabi obstoječih komercialnih platform, "kjer kot uporabnik niste resnično stranka, ampak zgolj izdelek, saj te platforme prodajajo reklame". "Zato sem mislil, da bi bilo dobro razviti lastno platformo," je dodal.

ITsArt, ki ima že več kot 100.000 registriranih uporabnikov, je brezplačen, plačljive so le nekatere vsebine. Razdeljen je v tri rubrike: Scena za koncerte, Mesta za virtualne sprehode skupaj z ogledi ikoničnih spomenikov in Zgodbe za filme.