Slovenija 24.11.2021 11:34

Orkester Slovenske filharmonije nocoj z noviteto Nine Šenk

Ljubljana, 24. novembra - Orkester Slovenske filharmonije bo nocoj v Cankarjevem domu krstno izvedel noviteto domače skladateljice Nine Šenk. Skladbo Spreminjanje je ustvarila v znamenju krize zaradi covida-19. Na sporedu koncerta, ki ga bo vodil italijanski dirigent Marco Angius, sta še deli Hansa Wernerja Henzeja in Luciana Beria. Solistka bo violinistka Anna Tifu.

Ljubljana, Cankarjev dom.. Skladateljica Nina Šenk. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom..
Skladateljica Nina Šenk.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Noviteta Nine Šenk je podobno kot že delo da kehrte die Ruhe ein (in potem je prišel mir) in obe verziji skladbe Shadows of Stillness (Sence miru) nastalo v znamenju krize zaradi covida-19. Tudi ta govori o novem času, le da s perspektive leta in pol po izbruhu epidemije.

Spremembe so vidne, a niso več tako drastične, "počasi so spremenile naša življenja, subtilno vplivale na vsakega posameznika, še vedno je prisotna negotovost, morda strah - neka temna senca, s katero poskušamo živeti dalje".

Skladateljica izhaja iz enega tona, "na katerega se lepi nov material in počasi ta ton spreminja". Zato bi bilo mogoče obliko skladbe razumeti kot ponavljajoči se obrazec, ki je v osnovi enak, pa vendar vedno drugačen, noviteto opisujejo v koncertnem listu.

Nina Šenk sodi med najprodornejše slovenske skladateljice, kar dokazujejo številne izvedbe v največjih svetovnih glasbenih središčih. Kompozicijo je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo, Visoki šoli za glasbo Carla Marie von Webra v Dresdnu ter Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. V sezonah 2008/09 in 2009/10 je bila rezidenčna skladateljica orkestra Deželnega gledališča v nemškem Cottbusu.

Leta 2017 je prejela nagrado Prešernovega sklada, leta 2019 pa je postala izredna članica SAZU.

Na sporedu koncerta sta še deli Il Vitalino raddoppiato nemškega predstavnika glasbenega modernizma Hansa Wernerja Henzeja in Sinfonia njegovega italijanskega sodobnika Luciana Beria.

Dirigiral bo italijanski dirigent Marco Angius, ki ga prištevajo med specialiste za izvajanje sodobne glasbe. Solistka na violini bo rojakinja Anna Tisu, zmagovalka mednarodnih tekmovanj Marcello Abbado in George Enescu. Violino je začela igrati pri šestih letih, pri osmih letih je začela javno nastopati ter pri 11 letih debutirala kot solistka.