Na hitro prelistano 27.11.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. novembra - Pri založbi Goga so izdali roman Mihe Mazzinija Kraj, kjer se izpolnijo vse vaše želje, pri Didakti pa zgodovinski roman Bogdana Novaka Sredi življenja smo s smrtjo obdani. Pri založbi ZRC SAZU je izšlo delo Barbara Vodopivec Pisateljska vila na Tomšičevi v Ljubljani, pri založbi UMco pa knjiga avstralskega avtorja Petra Godfrey-Smitha Drugačen um.

Ljubljana. Zgodovinski roman Bogdana Novaka Sredi življenja smo s smrtjo obdani. Foto: STA

Ljubljana.
Zgodovinski roman Bogdana Novaka Sredi življenja smo s smrtjo obdani.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Goga so izdali roman Mihe Mazzinija Kraj, kjer se izpolnijo vse vaše želje. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Goga so izdali roman Mihe Mazzinija Kraj, kjer se izpolnijo vse vaše želje.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi ZRC SAZU je izšlo delo Barbara Vodopivec Pisateljska vila na Tomšičevi v Ljubljani. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi ZRC SAZU je izšlo delo Barbara Vodopivec Pisateljska vila na Tomšičevi v Ljubljani.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi UMco pa knjiga avstralskega avtorja Petra Godfrey-Smitha Drugačen um. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi UMco pa knjiga avstralskega avtorja Petra Godfrey-Smitha Drugačen um.
Foto: STA

KJER SE IZPOLNIJO VSE VAŠE ŽELJE - NOV MAZZINIJEV ROMAN TOKRAT O SOOČANJU SKUPNOSTI S KRIZO

Prizorišče novega Mazzinijevega romana je manjše slovensko mesto, ujeto med zasnežena gorovja - prostor, ki je obenem povsod in nikjer, tako daleč, a vendar tako blizu. Kot marsikje je finančna kriza tudi tu pustila vidne posledice in zaostrila odnose med prebivalstvom. Tisti, ki so lahko, so zato odšli iskat srečo v tujino, preostali pa krožijo med domom, gostilno in delom v tovarni za šivanje avtomobilskih prevlek, ki vse težje tekmuje s cenejšimi tujimi izdelki. A ko se zdi, da kraj ne bo dočakal boljših dni, se zgodi nepričakovano: ideja bibličnih razsežnosti, ki bi v zameno za (simbolično?) žrtev lahko odrešila celotno skupnost, so vsebino romana povzeli pri založbi. Kot so dodali, Mazzinijev roman opisuje prelom med dvema generacijama: tisto, ki je vlagala v nepremičnine, in to, ki verjame v simbolni kapital instant slave. Obe pa sta za doseganje lastnih ciljev pripravljeni še prehitro zastaviti svojo človečnost.

Večkrat nagrajeni pisatelj Miha Mazzini se podpisuje pod skoraj 20 leposlovnih knjig, med katerimi jih je bilo več prevedenih tudi v tuje jezike, in deset priročnikov. Je tudi scenarist, režiser in računalniški strokovnjak.

SREDI ŽIVLJENJA SMO S SMRTJO OBDANI - ZGODOVINSKI ROMAN, POSTAVLJEN NA PTUJSKI SAMOSTAN V 15. STOLETJU

Bogdan Novak v romanu pripoveduje zgodbo iz 15. stoletja, prežeto z vraževerjem in čarovniškimi procesi. Na Ptuju so o posvetnih rečeh odločali gospodje Ptujski, o verskih pa cerkev. Glavni junak romana je vrtnarjev sin Rafko, ki z molitvijo čudežno ozdravi gospodovo sestro Bernardko Ptujsko. Rafko si želi, da bi postal duhovnik, pod okrilje ga vzamejo ptujski minoriti, ki ga pošljejo na študij na Almo mater Rudolphino na Dunaj. Po končanem študiju postane pater Rafael ter med drugim spovednik križnih sester v komendi v Markovcih, kar ga spet usodno poveže z opatinjo Bernardko. V tem času pa so bili zelo odmevni čarovniški procesi. Ženske so po grozovitem mučenju običajno priznale, nazadnje so jih skurili na grmadi. Bratu Rafaelu zaupajo vodenje Ptujskega samostana in tako kasneje postane tudi sodnik prisednik v krvoločnih čarovniških procesih. To dejstvo pa oteži njegovo delo in presojo, senca čarovniških sil in obtožba pade tudi na ljubezen njegovega življenja, opatinjo Bernardko.

Bibliografija Bogdana Novaka, rojenega v Murski Soboti, obsega čez 80 samostojnih knjig za otroke, mladino in odrasle, po izposoji knjig v knjižnicah pa je že dolgo uvrščen med prvih pet avtorjev.

PISATELJSKA VILA NA TOMŠIČEVI - DELO, KI RAZKRIVA ZGODOVINO DANAŠNJEGA DOMICILA PISATELJSKEGA DRUŠTVA

Sodelavka Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU Barbara Vodopivec bralce v knjižici Pisateljska vila na Tomšičevi v Ljubljani seznanja s pomembnim arhitekturnim spomenikom s konca 19. stoletja, ko se je Ljubljana razvijala v cvetoče poslovno središče, Kranjska stavbna družba pa je na obrobju stare Ljubljane za mestno elito gradila udobne vile z ograjenimi vrtovi.

Najprej sta v vili živeli rodbini Češko in Ebenspanger, po drugi svetovni vojni pa sta se v njej naselila Boris Kidrič in za njim Boris Ziherl, leta 1957 pa jo je najelo Društvo slovenskih književnikov, današnje Društvo slovenskih pisateljev (DSP), ki je leta 1987 vilo odkupilo. Dogajanje v vili so najbolj zaznamovali prav pisatelji, ki se zbirajo v DSP, Društvu slovenskih književnih prevajalcev, Slovenskem centru PEN, do nedavna pa je v okviru Kluba kulturnih in znanstvenih delavcev v vili delovala tudi znamenita restavracija Pri Mikiju. Še posebej se je vila na Tomšičevi 12 zapisala v slovensko zgodovino v 80. letih, ko so si pisatelji zavzeto prizadevali za demokratizacijo družbe in osamosvojitev Slovenije.

DRUGAČEN UM - NOVA RAZKRITJA O INTELIGENCI GLAVONOŽCEV

V knjigi Drugačen um nam Peter Godfrey-Smith, priznani avstralski profesor, zgodovinar znanosti in izurjen potapljač, predstavi drzno novo zgodbo o nastanku in razvoju življenja, ki se je v glavnem odvijala v oceanu. Čeprav imamo sesalce in ptice za najpametnejša bitja na planetu, je v zadnjem času postalo jasno, da visoko inteligenco izkazuje tudi zelo oddaljena veja v živalskem kraljestvu: to so glavonožci, ki jih sestavljajo lignji, sipe in hobotnice. Z raziskovanjem razvoja življenja vse od njegovega začetka in primerjanja človeka z njegovim izjemnim živalskim sorodnikom Godfrey-Smith posveti z novo lučjo na hobotničin um - s tem pa tudi na ljudi, so vsebino dela povzeli pri založbi. Delo je prevedla Miriam Drev.