Svet 28.11.2021 5:00

V Gorici deset ur srečanja z deli Van Gogha, Matissea in Kandinskega

Gorica, 28. novembra - V gledališču Verdi v Gorici 2. decembra napovedujejo dogodek Deset ur lepote za Gorico, na katerem bodo soočili dela treh umetnikov - Vincenta van Gogha, Henrija Matissea in Vasilija Kandinskega. Po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa bo ponudil edinstven vpogled v razvoj umetnosti. Dogodek bo trajal od 14. ure do polnoči.

Belgija, Mons. Razstava slik umetnika Vincenta Van Gogha. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Belgija, Mons.
Razstava slik umetnika Vincenta Van Gogha.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V sodelovanju občine Gorica ga pripravlja odbor, ki organizira mednarodno razstavo umetnosti v Ileggiu v pokrajini Videm.

"Van Goghovo delo je še posebej vznemirljivo, saj je po nekaterih nedavnih analizah nastalo v času njegovega bivanja v Parizu, ko je pogosto iskal mir in možnost za ponovno odkrivanje malenkosti zunaj prestolnice, in poraja se prav ta občutek," je povedal predstavnik organizatorjev.

Matissea bodo obiskovalci po njegovih besedah lahko spoznali skozi knjigo del, ki jih je ustvaril v času bolezni. Pri teh je uporabljal tehniko kolaža, svoje oblike vodil od mej prepoznavnosti in enako kot pri plesu komuniciral skozi gib. Delo Kandinskega pa se gledalcu približuje skozi uporabo oblik in barv ter "urejene eksplozije, sestavljene iz natančnih pravil, kot pri glasbi".

Slika Kandinskega, ki je del zasebne zbirke, bo po napovedih organizatorjev prvič na ogled v Italiji. Med letoma 1935 in 1977 je bila nekajkrat javno razstavljena v ZDA, Franciji, Nemčiji, Avstriji in na Švedskem.