Slovenija 29.11.2021 5:00

V Ljubljani začetek 18. festivala Animateka

Ljubljana, 29. novembra - V Ljubljani se danes začenja 18. mednarodni festivala animiranega filma Animateka. Prve projekcije bodo popoldne, uradno pa bo festival odprla posebna projekcija ob 20. uri v Kinodvoru. Na festivalu bodo prikazali 344 kratkih animiranih filmov in sedem celovečercev. Čeprav bo festival potekal v živo, bo del programa na voljo za ogled prek spleta.

Ljubljana, Kinodvor. Mednarodni festival animiranega filma Animateka. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Kinodvor.
Mednarodni festival animiranega filma Animateka.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Letošnja novost je program Zeleni slon, v katerem bodo prikazali kratke animirane filme, ki obravnavajo aktualne ekološke in naravovarstvene teme. Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal programski direktor Animateke Igor Prassel, bodo z njimi nadaljevali tudi v prihodnje. Ob polnoletnosti festivala pa so dodali polnočno projekcijo v Kinodvoru, ki so jo naslovili Samo za odrasle in ki bo ponudila filme z eksplicitnimi vsebinami.

Filmi se bodo za nagrade potegovali v glavnem tekmovalnem programu, tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope in Slonovem tekmovalnem programu.

V glavni tekmovalni programu vzhodno- in srednjeevropskih kratkih animiranih filmov sta med drugim uvrščena film Steakhouse Špele Čadež, ki je na letošnjem festivalu Liffe prejel nagrado za najboljši kratki film, in Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Emilie Pigeard. V tekmovalnem programu Mladi talenti Evrope predstavljajo študente evropskih univerz; vanj so med drugim uvrščeni filmi slovenskih avtorjev Pesem kitov Žoel Kastelic, Kurent Mihe Reje ter Bela, črna in prava ljubezen Anje Paternoster. V Slonovem tekmovalnem programu pa je tudi film Spacapufi: Žiže Jake Ivanca.

V retrospektivi, ki so jo naslovili Njena zgodba, bodo filmske ustvarjalke v štirih programih "spregovorile o političnih stališčih, reinterpretirale konvencionalne naracije, samoraziskovale identitete in vsakdanje situacije ter preizkušale meje animiranega medija", piše v festivalski zloženki.

Svetovni jagodni izbor bo ponudil najboljše kratke animirane filme z vsega sveta, v sodelovanju s festivalom Kinotrip že četrto leto zapored predstavljajo Kinotripov svetovni jagodni izbor. Filmi v sekciji Animirani dokumentarci se dotikajo raznolikih družbeno-političnih tem, podobnih tem se dotikajo tudi letošnji celovečerni filmi.

Na voljo za ogled prek spleta bodo vsi trije tekmovalni programi ter dva programa kratkih animiranih filmov iz regije.

Že peto leto bo letos potekala AnimatekaPRO, in sicer v živo v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana. Tekmovanje AnimatekaPRO Pitch bo prek projektov v razvoju ponudilo vpogled v stanje na področju animiranega filma v državah bivše Jugoslavije, med drugim pa bodo pripravili tudi okroglo mizo na temo enakosti spolov v animaciji.

V galeriji Kinodvora in galeriji Alkatraz bo na ogled razstava stripov in grafik člana žirije Hofbauerja, v Muzej sodobne umetnosti Metelkova razstava VR/360°@ANIMATEKA, v Slovenski kinoteki in na Tam-Tamovih plakatih po Ljubljani pa razstava Animirane ženske na Animateki 2021.

Festival se bo sklenil 5. decembra.